Nya uppgifter: Har vetat om dieselfusket i sex år

Volkswagens dieselfusk kan ha varit känt hos EU-kommissionen i sex års tid. Det visar interna dokument från Volkswagen som Spiegel Online tagit del av.  Men trots att...
Annons

Volkswagens dieselfusk kan ha varit känt hos EU-kommissionen i sex års tid. Det visar interna dokument från Volkswagen som Spiegel Online tagit del av. 

Men trots att EU-kommissionen alltså vetat om dieselfusket har inga åtgärder vidtagits, skriver SvD.

De första indikationerna på att biltillverkarna manipulerade utsläppen i dieselmotorerna kom redan 2010 – fem år innan dieselskandalen avslöjades, i september 2015. Enligt de här handlingarna har också tyska regeringen känt till fusket sedan 2012.

Utsläppen från dieselmotorer har länge pekats ut som en av bovarna bakom den dåliga luftkvaliteten i många storstäder. Utsläppen av kväveoxider förväntades sjunka när utsläppsreglerna blev hårdare – men utsläppen minskade inte så snabbt som EU hoppades.

Därför började ett forskningsinstitut göra tester på uppdrag av EU-kommissionen, för att ta reda på hur höga utsläppshalterna var i verkligheten. Testerna visade att utsläppen var betydligt lägre i labbet än i verkligheten. Då drogs slutsatsen att utsläppsskillnaderna berodde på ”utbredd användning av viss reduktionsteknik i dieselbilar”.

Annons
Annons
Rulla till toppen