Efter Brexit – brittiska bilindustrins första offer

”Ska vi stanna eller ska vi lämna Storbritannien?” Det är den frågan många ledare inom brittisk bilindustri nu ställer sig när väljarna valt att lämna...
Annons

”Ska vi stanna eller ska vi lämna Storbritannien?” Det är den frågan många ledare inom brittisk bilindustri nu ställer sig när väljarna valt att lämna EU. Allt beror förstås på hur förhandlingarna går mellan EU och Storbritannien.

Men det första, högst sannolika ”offret” efter britternas Brexit blir GM-fabrikerna i Ellesmere Port och Luton. GM har dragit ner sin kapacitet i Storbritannien men fabriken i Ellesmere Port har varit igång sedan 1964 och där byggs nya Vauxhall Astra, eller Opel Astra som den heter i resten av Europa. I Luton byggs skåpbilen Vivaro.

Anledningen till att GM sannolikt väljer att flytta Astra-produktionen är att endast 25 procent av komponenterna tillverkas i Storbritannien. Att importera 75 procent av komponenterna och sedan få sannolik (straff)tull på hela bilen när den ska exporteras tillbaka till EU är inte god företagsekonomi. Då kan GM lika gärna lägga ner efter att nuvarande generation är färdig, vilket lär bli runt 2021.

GM har bantat sin produktion i hela Europa, bland annat lagt ner Bochum i Tyskland, och effektiviserat de fabriker som blivit kvar. Att lägga ner Ellesmere Port och flytta Astra till Tyskland eller Polen känns ganska logiskt, och skulle egentligen kunna ske utan EU-tullen. Senast GM skulle banta bort fabriker trodde de flesta bedömare att Ellesmere Port skulle läggas ner, men på något underligt sätt lyckades man bli kvar…

Nästan 60 procent av de cirka 1,5 miljoner bilar som byggs och sedan exporteras utanför Storbritannien går till EU-länder. Nissan har en av Europas största fabriker i Sunderland där man årligen tillverkar nästan en halv miljon bilar. Även Renault/Nissan ser med oro på Brexit-konsekvenserna.

Cirka 170.000 personer är direkt anställda i de brittiska bilfabrikerna och inkluderat leverantörsföretagen handlar det om över 800.000 jobb i Storbritannien.

I förhandlingarna med EU kommer Storbritannien att slåss för att få ett avtal utan tullar. Det trumfkort britterna kan spela ut är att man även importerar väldigt många bilar från EU, inte minst från Tyskland. Båda parter har därmed mycket att förlora på tullar, men hur förhandlingarna går vet vi först om några år.

Annons
Annons
Rulla till toppen