Nu är det slut på fusket – falska polisbilar ska förbjudas

Nu är det slut på fusket – falska polisbilar ska förbjudas
En falsk eller äkta polisbil? Inte helt lätt att avgöra, tills man tittar på varningsljusen på taket.

Polisen gillar det inte, men rent juridiskt är det faktiskt fullt tillåtet att skapa en "polisbil" och köra omkring i den. Med dagens folieteknik är det inte speciellt svårt att få till exempel en Volvo XC70 att se ut nästan exakt som en polisbil.

Den som söker runt på YouTube hittar många exempel på privatpersoner som mött polisens irritation över de falska polisbilar som helt lagligt rullar på gatorna. Ett steg som man däremot inte får ta är att klä sig i en polisuniform och ge sig ut för att vara polis – då bryter man mot lagen. Men sitter man i en falsk polisbil med civila kläder begås inget lagbrott.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har drivit frågan om att ändra på lagen och få även falska polisbilar förbjudna. Målsättningen var att lagen skulle kunna ändras redan till i våras, men nu ligger beslutet nära som en lagrådsremiss. Om inget oförutsett sker kan lagändringen träda i kraft 1 januari 2017.

"Det finns flera exempel där personer, ibland med kriminell bakgrund, kört omkring i falska polisbilar," säger Morgan Johansson. "Vi måste se till att allmänheten kan lita på att bara riktiga poliser kör polisfordon och därför är det viktigt att få det här förslaget på plats snabbt."

Undantag för att använda polisbeteckningar och deras "heraldiska vapen" ska kunna ges efter speciellt tillstånd. Till exempel ska filmbolag kunna ha möjlighet att använda falska polisbilar vid filminspelning. Det finns också exempel på när polisen själv använt "falska" polisbilar i sitt informationsarbete, som vid Almedalsveckan 2013 när man gjorde om en Toyota GT 86 som polisbil.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är bra att falska polisbilar blir förbjudna!
301
18