”Dagens F1-bilar är för långsamma”

Fernando Alonso till storms mot reglerna och bilarna som gör att han funderar på att lämna Formel 1.
Annons

Fernando Alonso har i många år ansetts som den kanske vassaste av dagens generation av Formel 1-förare.

Men det börjar bli rätt länge sedan han vann sitt andra och senaste VM-guld: 2006 närmare bestämt.

I dag ”harvar” han omkring i en McLaren Honda där det krävs mirakel för att spanjoren ska kunna ta sig upp på prispallen.

Formel 1 ska vara snabbt, det ska låta, det ska vara dramatiskt, lite farligt, sexigt. Men i en intervju med italienska Autosprint, som publicerades i morse, menar Fernando Alonso att det mesta har försvunnit, att farten i dagens F1-bilar är ”oacceptabel”. Och det är reglernas fel.

”Jag är inte alls glad över det som händer. Vi kan aldrig köra bilarna på deras verkliga gränser, vi kan aldrig attackera fullt eftersom däcken inte tillåter det. Om du attackerar för hårt överhettar däcken och du tappar allt grepp. Om du använder motorn för hårt så sticker förbrukningen över gränsen”.

”Jag säger inte att dagens bilar är enklare att köra, men fysiskt sett så är det lättare. Förr var du tvungen att ta en 2-timmarsmassage efter att ha kört bilen i tio varv, i dag är man knappt svettig efter 150 varv.”

”Förr var hastigheten i mitten av kurvan så hög att du verkligen tvingades lita på din bil, lita på att den skulle hantera det. Med mindre grepp är det lättare att hitta gränsen”.

”För att vara snabb i dagens Formel 1 ska du inte attackera för ofta…och det strider helt mot en förares instinkt. Det är därför som dagens bilar inte är lika roliga att köra. Och den situationen gör mig inte alltför glad”.

Du följer vår formelblogg med inside från sporten?

Alonso stöder sina åsikter med träningstiderna under Ungerns GP. Där var GP2-bilarna bara någon sekund långsammare än F1-bilarna.

Alonso ställer nu hoppet till de nya regler som kommer till 2017 års säsong. De nya reglerna ska – enligt beräkningar – göra bilarna fem sekunder snabbare per varv.

”Låt oss hoppas att nöjet att köra Formel 1-bil åter blir en viktig faktor. Jag hoppas och tror att bilarna nästa år blir mer utmanande, snabbare och mer spännande att köra. Att hastigheterna i kurvorna kan bli vad de en gång var”.

Om det inte blir någon förändring kan Alonso – som har kontakt med McLaren över nästa säsong – tänka sig att lämna Formel 1.

”Jag kan tänka mig Le Mans 24-timmars eller Indy 500. Det är också monument inom motorsporten”.

Annons
Annons
Rulla till toppen