Kungen är störtad – Volvo V70 inte störst

Måndagen 25 april rullade den absolut sista Volvo V70 av bandet i Torslanda. Modellen hade då varit en storsäljare i många år och kunde stapla...
Annons

Måndagen 25 april rullade den absolut sista Volvo V70 av bandet i Torslanda. Modellen hade då varit en storsäljare i många år och kunde stapla en helt osannolik hög av ”listettor”. Någon sommarmånad då och då lyckades Volkswagen sälja fler Passat än V70, men det var sällsynta undantag.

I väntan på att nya S90 och V90 rullar ut till handlarna i mitten på augusti står Volvo utan målvakt, så att säga. Det är fritt fram för konkurrenterna att testa långskott och statistiken för juli visar att man lyckats. Den bilmodell som såldes bäst under juli blev Volkswagen Golf, med 1.528 nyregistreringar.

Den internationella storsäljaren Volvo XC60 visade sig dock ta rollen som reservmålvakt och ökade med 25 procent under juli till 1.339 nyregistreringar, vilket placerade XC60 som tvåa på topplistan. Tredjeplatsen tog inte oväntat VW Passat, med 1.019 bilar. Även om V70 inte tillverkas längre så fortsätter Volvohandlarna att ”städa gården”, under juli nyregistrerades 800 bilar men där ingår även nya S80/V90.

Slår vi samman alla bilmodeller från respektive varumärke blir dock ordningen omvänd. Volvo sålde 4.138 bilar under juli, Volkswagen 4.030 bilar. Stenhårt även här, alltså. Hoppet ner till trean Kia är stort, med 1.600 bilar. Kia har för övrigt gått starkt i år med en ökning på 24 procent under januari–juli.

Sammantaget blev juli ännu en stark månad för bilhandlarna i Sverige. Den näst bästa juli någonsin, faktiskt, med en blygsam ökning på 0,2 procent men den siffran skulle varit flera procentenheter större om inte årets juli hade två registreringsdagar färre jämfört med fjolåret. Totalt registrerades det 24.197 bilar under juli månad.

Under årets sju första månader har det sålts 211.788 bilar, en ökning med 10,2 procent jämfört med samma period i fjol (192.123 bilar).

Ska man leta efter utropstecken i statistiken så märks bland annat en stor längtan efter nya Mercedes E-klass, där det levererades 228 bilar (upp 41 procent). Nya Opel Astra verkar också ha träffat rätt då försäljningen tredubblades till 302 bilar under juli. Bland sportbilarna är Ford Mustang i topp med 47 bilar. Som jämförelse såldes 16 exemplar av Porsche 911 i juli.

Sämre gick det för bland annat Tesla som halverade sin försäljning av Model S (57 bilar, väntar kunderna på Model 3?). Alfa Romeo har nästan raderats från marknaden i Sverige med endast en nyregistrering under juli. Ska jämföras med nio bilar från Ferrari och fem Lamborghini under samma månad.

Andelen supermiljöbilar fortsätter att öka i Sverige. Andelen ökade till 4,0 procent i juli (2,2 procent i fjol). Internationellt sett är det en ganska hög andel, även om antalet fortfarande är rätt lågt sett till totalen.

Annons
Annons
Rulla till toppen