Ljuv hämnd – Evoque krockar med kinesisk kopia

Att kopiera är ett kinesiskt sätt att visa vördnad för mästarna, sägs det. Men det är också en snabb väg till profit genom att stjäla...
Annons

Att kopiera är ett kinesiskt sätt att visa vördnad för mästarna, sägs det. Men det är också en snabb väg till profit genom att stjäla andras design, vilket Range Rover fått erfara.

Under 2014 visade Jiangling Motors upp sin suvmodell ”Land Wind X7”, vilket är en skamlös och i det närmaste exakt kopia av Range Rover Evoque. Den brittiska företagsledningen exploderade av ilska och spenderade sedan åtskilliga månader med att söka efter olika vägar att stoppa kopian.

Men som vi kunde berätta förra året gav Land Rover upp sina försök att stämma Jiangling Motors. Det finns helt enkelt inga kinesiska lagar som förbjuder designstöld, och därmed heller ingen juridisk grund för en stämning.

Vi vet inte om den krock i Chongqing, som återges av sajten CarNewsChina.com, ska tolkas som en symbolisk hämnd. Men bilderna från olycksplatsen är rätt komiska då bilarna har nästan exakt samma kulör och designstölden blir väldigt uppenbar.

Enligt artikeln kom ingen person till skada. Extra roligt för Land Rover är att den lokala polisen bedömde att föraren i Land Wind var vållande till olyckan, och därmed får använda sin försäkring för att reparera skadorna.

Land Rover har en fabrik i Kina där man bland annat tillverkar Range Rover Evoque. I Kina säljs Evoque för 448.000 yuan (ungefär lika mycket i kronor) medan en Land Wind X7 har ett pris som börjar vid 129.000 yuan.

Prisskillnaden är säkert en del av förklaringen till att Land Wind X7 blivit en succé i Kina och står för 70 procent av varumärkets försäljning.

Någon export av Land Wind X7 har Jiangling Motors inte vågat sig på. Man gjorde ett försök för tio år sedan att exportera en tidigare generation Landwind till Europa. Suvmodellen krocktestades av tyska ADAC hösten 2005 och Landwind mosades fullständigt, med ett dödligt krockvåld för de som satt fram. Efter krocktestet stoppades importen.

Hur bra krocksäkerheten på Land Wind X7 är känner vi inte till men som en liten indikation är Range Rover Evoque nästan 100 kilo tyngre än Land Wind. Det borde innebära att den kinesiska kopian sparat in på rätt mycket stålplåt i konstruktionen…

Ljuv hämnd – Evoque krockar med kinesisk kopia
Range Rover Evoque till vänster, är kanske bäst att säga. Man måste nästan läsa texten på motorhuven för att skilja bilarna åt.
Ljuv hämnd – Evoque krockar med kinesisk kopia
Likheterna är rätt slående, eller hur? Komiskt att bilarna har samma kulör också.
Annons
Annons
Rulla till toppen