Skoda smyger vidare med Kodiaq

"Halvhemliga" bilder avslöjar mer om tjeckernas utmanare i suvsegmentet.

Skoda smyger vidare med Kodiaq
Skoda Kodiaq får världspremiär 1 september. Den blir 4,7 meter lång och 1,9 meter bred.

Det går bra för Skoda. Förra året passerade tjeckerna den magiska 1-miljonsvallen och här är den stora suvmodell som ska få ännu fler att välja Skoda.

Nåja, här och här.

Skoda har länge retat oss med "teasers" på sin nya suv som får namnet Kodiaq.

Först fick vi se konceptbilen VisionS på Genève-salongen i våras. I maj kom en bild där bilen svepts under kapell, och en månad senare fick vi se formgivarens skisser av den 4,7 meter långa suvmodellen, ett mått som gör den marginellt längre än Volvo XC60 (463 cm).

Och nu får vi några, mörkt tonade, bilder på den bil som får världspremiär den 1 september.

Och vad ser vi?

Jo, att bilen inte helt förvånande får en bred grill med skarpt markerade LED-strålkastare. Dörrarna är "muskulösa" och bakljusen lyser i Skodas C-formation.

Lastutrymmet sägs vara 720 liter (2.065 liter med nedfällt baksäte). Bilen kan beställas med sju säten som tillval. Tillval är också en fällbar främre passagerarstol som gör att bilen sväljer 2,9 meter långa föremål. En bra detalj är att vinkeln på baksätets dynor kan justeras.

Skoda Kodiaq får Sverige-premiär i början av 2017.

Skoda introducerar också "area view", som är ett system av vidvinkelkameror fram, bak och i sidospeglarna som presenterar en bild i bilens navigationsskärm. I den skärmen finns också en "flygvy".

"Dragassistans" är en annan Skoda-nyhet: Om Kodiaq drar släpvagn tar systemet över styrningen när ekipaget backas långsamt. Det finns också ett system som bromsar automatiskt om ett hinder dyker upp bakom bilen vid backning.

Skoda nämner ingenting om drivlinorna. Men vi räknar med att den bland annat kommer som laddhybrid med flera alternativa körlägen. Då handlar det om en liten bensinmotor (1,4 liter/156 hk) kompletterad av elmotor för framhjulen (40 kW) och en annan för bakhjulen (85 kW).

Kodiaq kommer att lanseras i Sverige i början av 2017.

Återstår att se om den blir lika kraftfull som världens största björn – Kodiakbjörnen – som den lånat namnet av.

Här kan du se en kort teaserfilm. Med betoning på både kort och teaser.

C-formen på bakljusen ska göra att du känner igen den som en Skoda.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Kodiaq kan få mig att köpa en Skoda!
286
74