Ministern stoppade fartgränser på autobahn

Ett pilotprojekt för att testa permanenta fartgränser på tyska autobahn har fått nobben av landets transportminister.
Annons

Delstaten Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland ville testa 120 km/h som fartgräns på två motorvägar.

Tanken var att pilotprojektet skulle pågå i fyra år och sågs som en ”modell för en allmän fartbegränsning på tyska motorvägar”. Hypotesen var att det skulle minska antalet olyckor och trafikbullret. Testet skulle göras på cirka fyra mil långa avsnitt av de båda motorvägarna A96 och A81 ner mot de schweiziska och österrikiska gränserna.

Men det blev tvärnit, uppger nu tysk media.

”Allmänna fartgränser på motorväg kan bara utfärdas av förbundstransportministern i samtycke med förbundsrådet”, svarar regeringens transportminister Alexander Dobrint (CDU) när han ger avslag åt pilotprojektet. ”Det finns ingen rättslig grund för pilotprojektet”, fortsätter kristdemokraten Dobrint.

Han följer därmed också den linje som Angela Merkel lovade redan 2007.

Till saken hör att Stuttgart (Mercedes/Porsche) ligger i delstaten och att just dessa delar av autobahn varit ”mycket populära bland testförarna inom bilindustrin”. Transportministern i delstaten heter Winfried Hermann (De Gröna) och han sägs nu ha gett upp planerna på fartgränser. 

FRI FART? – NEJ, INTE RIKTIGT

Tyskland har inga allmänna fartgränser på sitt 1.220 mil långa motorvägsnät. Men att säga att det är ”fri fart” är en sanning med modifikation. På en dryg fjärdedel av motorvägsmilen finns permanenta eller dynamiska fartgränser (de senare reglade med elektroniska skyltar).

Permanenta gränser finns oftast i avsnitt med farliga kurvor, vid större trafikplatser eller områden med konstant tung trafik. Dynamiska fartgränser anpassar sig efter köer, väder, tid på dygnet och väglag.

Det finns däremot en rekommendation om 130 km/h som högsta hastighet – och ett utökat ansvar för den som kört över den gränsen och bidragit till en olycka.

Trots höga hastigheter är olyckstalen anmärkningsvärt låga. Autobahn står för en tredjedel av allt trafikarbete i Tyskland, men bara sex procent av olyckor där människor skadas/dödas sker på autobahn.

Tyskland är det enda landet i Europa – förutom ön Isle of Man – som har allmänna vägar utan hastighetsbegränsning.

Annons
Annons
Rulla till toppen