BBC-chefen: ”Sparka Clarkson var ett stort misstag”

Kontroversiell, krävande, halvvägs okontrollerbar. Så beskriver förre BBC-chefen Mark Thompson sin vän Jeremy Clarkson. Men han erkänner också att Clarkson hade kvalitéer som programledare som...
Annons

Kontroversiell, krävande, halvvägs okontrollerbar. Så beskriver förre BBC-chefen Mark Thompson sin vän Jeremy Clarkson. Men han erkänner också att Clarkson hade kvalitéer som programledare som BBC helt enkelt inte hade råd att förlora.

Det är i en intervju i Sunday Times Magazine som Mark Thompson kommenterar hur Jeremy Clarksons blev uppsagd från sitt jobb som programledare för Top Gear, våren 2015. Det var efter ett bråk med producenten Oisin Tymon som Clarkson såg rött och senare blev dömd att betala 1,2 miljoner kronor i skadestånd för misshandel.

Slagsmålet var också droppen som fick bägaren att rinna över för BBC ledning, som tidigare varnat Jeremy Clarkson för hans kontroversiella beteende. Clarkson hade varit i blåsväder många gånger förut.

Mark Thompson var programchef hos BBC men lämnade det uppdraget 2012 för att ta en chefstjänst på New York Times Company. Thompson var alltså inte inblandad i det som hände förra våren och de beslut som BBC tog. Däremot hanterade Thompson flera av de kontroversiella uttalande som Clarkson allt som oftast droppade runt omkring sig, som exempelvis att kalla premiärministern  Gordon Brown för en ”enögd idiot”.

”Jag tycker inte att folk ska slå sina kollegor,” säger Mark Thompson i intervjun, ”då blir det svårt att ha dem kvar.”

”Men Clarksons talang var något som BBC inte hade råd att förlora. Han tilltalade tittare som annars hade svårt att hitta något hos BBC.”

BBC försökte däremot övertala programledarna James May och Richard Hammonds att stanna kvar, vilket de inte gjorde. Trion har istället skapat en ny programserie, ”The Grand Tour”, hos amerikanska Amazon som erbjudit en rekordbudget på 2,2 miljarder för tv-programmen. Återstår att se om Jeremy Clarkson blir lika besvärlig för sin nya arbetsgivare, eller om han lärt sig något.

BBC-chefen: ”Sparka Clarkson var ett stort misstag”
Mark Thompson anser att BBC gjorde fel. ”Clarksons talang var något som BBC inte hade råd att förlora. Han tilltalade tittare som annars hade svårt att hitta något hos BBC.” (Foto: Michael Loccisano/Getty Images)
Annons
Annons
Rulla till toppen