BMW Z4 Roadster har nått sitt slut efter 14 år – nu väntar Z5

BMW Z4 Roadster har nått sitt slut efter 14 år – nu väntar Z5
De första fem årsmodellerna av BMW Z4 tillverkades i USA, men i skiftet till andra generationen flyttades produktionen till Tyskland.

Märkligt nog finns BMW Z4 Roadster kvar som "bygg-bil" hos BMW Sverige, men det är hög tid att ta ner den sidan. Förra måndagen, 22 augusti, upphörde byggandet av BMW Z4 Roadster. En lång epok är slut.

Den bil som rullade av bandet i Regensburg var en BMW Z4 sDrive35i med 340 hk stark N54-sexa, för övrigt den sista BMW:n som producerats med denna motor. N54:an har ersatts med N55:an med enkelturbo och den har i sin tur fått en efterföljare i nya modulmotorn B58 som kom förra året. Den sista Z4:an var lackerad i Valencia Orange Metallic.

Första generationen BMW Z4 presenterades hösten 2002 och har alltså fått en livscykel på hela 14 år, uppdelat på två generationer.

Varför inte BMW uppdaterat sin Z4 med en ny modell (Z5?) och lämnar en lucka i sortimentet kan man undra över. BMW är ju inga amatörer precis när det gäller produktplanering och det brutalt ärliga svaret på frågan är nog att roadstermodeller inte längre är lika viktiga. Den totala Z4-produktionen blev 197.950 bilar för första generationen (E85) och 115.000 för andra generationen (E89), vilket visar hur mycket efterfrågan minskat.

Men imagemässigt är förstås modeller som Z4 viktiga för BMW och får vi tro ryktena är en uppföljare på gång. Ända sedan 2011 är det klart att BMW och Toyota har slagit ihop sina påsar när det gäller produktutveckling, på vissa områden. De två företagen har samarbetat förut men från 2013 har det stått allt mera klart att BMW och Toyota utvecklar en sportbilsplattform ihop (Z4 med internkoden G29 och Supra, sannolikt).

Enligt de senaste ryktena ska de två sportbilsmodellerna börja tillverkas under 2018, hos den "neutrala" producenten Magna Steyr. BMW sportbilsmodell ersätter då Mini Paceman och Countryman, som byggs av Magna Steyer i Graz. Spionbilderna visar att nästa Z4 får ett sufflettak.