Nu ska Mercedes-AMG ta upp jakten på Aston/Red Bulls hyperbil

Flera källor säger att Mercedes-AMG jobbar på en "hyperbil". Lansering: Nästa år då AMG fyller 50 år!

Nu ska Mercedes-AMG ta upp jakten på Aston/Red Bulls hyperbil
AMG Vision Gran Turismo fanns bara i TV-spelet med samma namn. Nu kan formerna dyka upp i en hyperbil från Mercedes.

För en dryg månad sedan visade vi de första bilderna på AM-RB-001 – en "hyperbil" som ska byggas av Aston Martin och F1-stallet Red Bull Racing med geniet Adrian Newey som konstruktör.

Värste konkurrenten, och den nuvarande dominanten på F1-banorna, Mercedes-AMG vill givetvis inte vara sämre. Allt fler rykten pekar på att tyskarna ska bygga en gatlegal, Formel 1-baserad hyperbil.

I samband med senaste helgens Grand Prix på belgiska Spa-banan bekräftade en "hög källa" inom Mercedes-AMG för TopGear.com att arbetet redan pågår. Bilen ska just nu genomgå de sista stegen i formgivningen innan själva utvecklingen börjar.

Planerad visning: 2017. Då fyller nämligen AMG 50 år.

Alltså året innan Aston Martin/Red Bull-bilen ska visas.

Tidigare cirkulerade ett rykte att Mercedes-AMG skulle ta upp kampen med Ferrari LaFerrari, McLaren P1 med flera. Men nu verkar det som de siktar ännu längre norrut.

Nästa år fyller AMG 50 år. Allt fler källor hävdar att en hyperbil blir presenten de ger sig själva.

Enligt brittiska Evo kommer hyperbilen att få samma 1,6-liters turbo-V6 som sitter i Lewis Hamilton och Nico Rosbergs W07-F1-bil. Man räknar med att V6-motorn (möjligen ökad till 2 liters volym) kan ge 900 hk. Lägg till detta energiåtervinning och tre (!) elmotorer (en vid vardera framhjul) på ca 160 hk.

Då landar vi på 1.380 hästkrafter.

Mercedes hyperbil ska givetvis konstrueras som en kolfiber-monocoque med kaross i samma material. Den ska få en "måsvingeliknande" kupol över sittbrunnen, givetvis en blinkning mot legendariska 300 SL och den modernare SLS. Vissa källor säger att den ska kombinera utseendet mellan F1-bilen och en modern Le Mans-prototyp. Andra säger att den kan få drag av den AMG Vision Gran Turismo som kom i slutet av 2013 som en supersportbil till Playstation-spelet Gran Turismo 6.

Även om den kommer att få samma viktförhållande som Aston/Red Bull (1:1) så spekuleras det i att AMG-bilen kommer att bli en något mer civiliserad gatbil, med lite mer utrymme för de åkande. En ökad vikt kan också innebära fler högteknologiska lösningar som det biometriska förarkontrollsystem som nyligen visades i Vision Mercedes-Maybach 6.

Och ingen tror väl att Mercedes-AMG tar upp kampen mot Aston Martin/Red Bull utan att sikta på översta trappan på prispallen?

 

Källor: AutoBlog.com, TopGear.com, Evo.co.uk

Det här är hyperbilen som Adrian Newey har ritat, och som ska byggas av Aston Martin/Red Bull. Premiär 2018.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Det vore en perfekt 50-årspresent!
125
10