GM och US Army gör sig redo för krig med vätgas-pickup

GM och US Army gör sig redo för krig med vätgas-pickup
General Motors har släppt denna "teaser" på vätgas-trucken som ska visas redan i oktober.

GM och U.S. Army kommer att visa en bränslecellsbil den 3 oktober. Den är baserad på den mellanstora pickup-modellen Chevrolet Colorado.

Det är ungefär allt som generalen och armén vill avslöja. Och så skickar de med den spännande teaser-bild du kan se i den här artikeln.

Det var 2015 som GM och U.S. Army Tank Automotive Research, Development and Engineering Center (vi skriver TARDEC i fortsättningen, av uppenbara skäl) tecknade ett utvecklingsavtal.

TARDEC vill komma åt konsumentdriven fordonsteknik. GM vill lära sig hur bränslecellstekniken fungerar när det blir tuffa tag. Win-win, alltså.

Det är inte konstigt att TARDEC är intresserade av bränslecellsdrivna fordon. De är i princip elbilar som kan tankas på några minuter, de kan fungera som fjärrkraftverk – och de släpper bara ut vattenånga ur avgasrören.

Det betyder att arméns personal tyst och effektivt kan ta sig fram till uppdraget. Väl där kan elmotorn alstra energi och driva andra hjälpmedel. Och, som en bonus: Om allt går bra kan vem som helst få chansen att en vätgasdriven bränslecellsbil som är stämplad "U.S. Army". Ett starkt säljargument.

"Vätgasdrivna bränslecellsbilar är en kraftfull energikälla som kan ge enormt värdefull kapacitet till våra militära styrkor", säger TARDEC-direktören Paul Rogers.

Bilen ska presenteras vid mötet för Association of the United States Army (AUSA) i Washington D.C. den 3 oktober.

Ser ju galet cool ut!
58
7