USA-jätte köper Formel 1 – men Bernie blir kvar på sin post!

Prislapp för en av världens största sporter: 37 miljarder kronor
Annons

Efter många rykten och depåskvaller står det nu klart:

Det amerikanska tv- och nätverksbolaget Liberty Media köper Delta Topco, det Jersey-baserade företag, som äger Formula One Group.

I ett första skede betalar Liberty ”bara” 746 miljoner dollar för en mindre andel. Hela affären kommer – när den är klar under nästa år – att landa på 4,4 miljarder dollar (37 miljarder kronor).

Även om många av Formel 1-stallen har svårt att få ihop ekonomi, publiken (både framför tv och på läktarna) sviker så är F1-cirkusen en strålande affär för bolaget som har ansvar för marknadsföring och sportens kommersiella rättigheter. Förra året hade Formula One Group en inkomst på 20 miljarder kronor.

Det är en så bra affär att förvaltarna till det kollapsade Lehman Brothers behöll de andelar som banken hade i Formula One Group för att kunna betala av skulder. 

Företaget som äger Formula One Group – Delta Topco – ägs i sin tur i huvudsak av CVC Capital Partners. Även JP Morgan, Bernie Ecclestone och några privata kapitalbolag har andelar i Delta Topco. CVC har länge yppat intresse om att sälja sin andel.

”Vi tror att vårt långsiktiga perspektiv och våra kunskaper inom media och sporträttigheter kommer att göra oss till goda väktare av Formel 1 till nytta för fansen, stallen och våra aktieägare”, säger Liberty Medias vd Greg Maffei i ett pressmeddelande.

Att det nu blir en amerikansk ägare passar bra in i planen: Formel 1 har i många, många år försökt etablera sig i USA – utan ihållande framgång.

Chase Carey, vice ordförande för filmboaget 21st Century Fox, blir ny styrelseordförande i det ”nya” Formula One Group.

Kvar som vd blir… Bernie Ecclestone!

”Jag kommer att göra det som jag alltid gjort. Min roll bestämmer jag själv”, kommenterar Bernie Ecclestone, som de senaste åren mest ägnat sig åt förhandlingar med banor och arrangörer samt TV-rättigheter. Ecclestone blev en maktfaktor i Formel 1 i slutet av 1970-talet när han började sälja sportens TV-avtal.

För det var väl ingen som trodde att man kunde köpa Formel 1 utan att få den nu 85-årige Ecclestone på köpet?

Annons
Annons
Rulla till toppen