Mystisk Volvomodell fångad av läsare – är det XC40 eller XC60?

Just nu råder febril aktivitet på Volvos utvecklingsavdelning. Flera viktiga projekt pågår samtidigt – lanseringarna av XC90, S90 och V90 var bara början. Snart kommer flera mindre modeller.

Vi får ofta spionbilder skickade till oss från auto motor & sports läsare – många av er har örnkoll ute i trafiken och fotograferar gärna maskerade testbilar när de dyker upp.

Den här gången är det ams-läsaren Jonas som fångat en mystisk suv på bild mellan Borås och Alingsås. Det är inte långt från testbanan Hällered.

Enligt våra uppgifter är det en helt ny generation Volvo XC60 som ska visas upp härnäst. Detta kan alltså vara nya XC60, men det finns en detalj som gör oss tveksamma: testbilen upplevs inte alls så stor som XC60. Nästa generation XC60 lär bli något större än dagens modell, men den här testbilen kändes betydligt mindre, rapporterar Jonas.

Tittar vi på uppgifterna hos Transportstyrelsen ska just den här bilen vara 4.627 millimeter lång, 1.891 millimeter bred och 1.840 kilo tung. Det är i så fall 1,7 centimeter kortare än dagens XC60, och den är exakt lika bred. Tjänstevikten ligger också på ungefär samma nivå, och den här viktsiffran känns för tung för kommande XC40. Motorn ska enligt uppgift vara Volvos T6 med 306 hästkrafter, även det känns för starkt för en XC40. 

Men uppgifterna i fordonsdatabasen stämmer inte alltid överens med verkligheten.

Det skulle alltså kunna vara helt nya Volvo XC40 som han fångat på bild. Bilen känns kompaktare och lägre än XC60, framför allt på bilden rakt bakifrån. Volvo försöker luras genom att maskera C-stolpen, och genom att "räta upp" bakrutan med svarta plastdetaljer. Men under det syns att bakpartiet sluttar ordentligt för att ge en sportigare look, precis som på nya V90 jämfört med V70.

Om Volvo är riktigt listiga skulle det här också kunna vara ägaren Geelys nya kompaktsuv. Den ska premiärvisas om ett drygt år.

Både Volvo XC40 och Geelys nya suv baseras på Volvos plattform CMA. Den större XC60-modellen baseras på SPA-plattformen, som den delar med 90-modellerna.


Läs också vår analys av CMA-plattformen och kolla in tidslinjen över de kommande Volvomodellerna.

Stort tack till Jonas för bilderna!

Jag tycker absolut det ser ut som en Volvo XC40.
33
138