Miljöpartist vill införa skatt på parkering: "För billigt att köra bil"

Miljöpartisten Karin Svensson Smith vill att kommunerna ska ta ut en särskild parkeringsskatt att få folk att inte ta bilen.

Karin Svennson Smith (MP) föreslår en ny parkeringsskatt. Bild: MP

Kommuner kan idag ta ut p-avgifter på den mark de själva äger, men inte på privat mark. Det uppmuntrar onödigt bilåkande, tycker Karin Svensson Smith som vill att kommunerna ska få rätt att beskatta bilar som parkeras även på privat mark, som exempelvis arbetsplatsparkeringar och köpcentrumsparkeringar.

"Genom att ge kommunerna en möjlighet att beskatta all mark kan man lättare förmå folk att gå över till bilpool, hyrbil, taxi eller cykling, säger hon till DN.

Förebilden för Svensson Smiths förslag finns i brittiska Nottingham, skriver DN. Där måste arbetsgivare som upplåter ett visst antal parkeringsplatser till sina anställda betala en avgift om drygt 4.000 kronor per parkeringsplats och år till kommunen.

Det ska vara frivilligt för kommunerna att införa skatten, som samhällsekonomiskt är ett billigare och enklare sätt än att införa trängselavgifter, enligt Svensson Smith. Inkomsterna från skatten ska gå tillbaka till kommunkassan. Svensson Smith menar att skatten riktas direkt mot de storstadskommuner där trafikproblemen är som störst, medan glesbygdskommuner kan välja att avstå.

Förslaget är Karin Svensson Smiths eget och inte förankrat i partiet.

• Vad tycker du om det här förslaget – skulle du ställa bilen om det blev dyrare att parkera?

Läs kritiken mot förslaget: "Först trodde jag det var ett skämt, men Miljöpartiet slutar aldrig att överraska."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det låter som ett bra förslag.
28
1487