Förslag om parkeringsskatt får kritik: "Miljöpartiet slutar aldrig att överraska"

Karin Svensson Smith (MP) föreslår en skatt på parkeringar. Anders Åkesson (C), är kritiskt till idén. "Först trodde jag att det var ett skämt, men Miljöpartiet slutar aldrig att överraska", säger Åkesson.

Karin Svensson Smith (MP) föreslår en skatt på parkeringar för att få människor att inte ta bilen till jobbet.

Igår, tisdag, kunde vi läsa att Karin Svensson Smith (MP), ordförande i Trafikutskottet, vill se en skatt på alla parkeringsplatser, detta för att få folk att inte ta bilen till exempelvis jobbet och köpcentret. Hon menar att det är ett måste för att uppnå klimatmålen.

"Vi klarar inte att höja koldioxidskatten tillräckligt mycket för att nå klimatmålen och behöver ett nytt ekonomiskt styrmedel", säger hon till DN.

"Det är helt enkelt inte sant. Problemet är att Miljöpartiet inte nöjt sig med att höja skatten på fossila drivmedel, man medverkar även till att göra klimatvänligare drivmedel dyrare. Man tar ju bort moroten för att byta till renare fordon", säger Anders Åkesson, infrastrukturpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Anders Åkesson, infrastrukturpolitisk talesperson för Centerpartiet, är kritiskt till Svensson Smiths förslag om skatt på parkeringar.

Anders Åkesson menar att en parkeringsskatt ligger i linje med den destruktiva skatten på avstånd – kallad kilometerskatt – som Miljöpartiet förespråkar.

I dag kan kommunerna ta ut p-avgifter på den mark som de själva äger, men inte på privat mark som exempelvis arbetsplatsparkeringar och köpcentrumsparkeringar. Det uppmuntrar onödigt bilåkande, tycker Karin Svensson Smith.

"Förslaget är helt ihåligt och tar inte hänsyn till om fordonet i fråga har höga utsläpp eller inte. Till och med en elbil skulle beskattas och det visar det absurda i att Miljöpartiet tar varje chans som finns att bestraffa alla som behöver en bil för att få ihop livspusslet", säger Anders Åkesson.

"Transporter kommer så klart köras även med kilometerskatt. Det blir bara dyrare, högre arbetslöshet och sämre möjligheter till export. Skulle det fungera som MP försöker hävda så skulle transporterna stanna och alla butikshyllor gapa tomt. Det är ju i ärlighetens namn inte önskvärt heller", avslutar Anders Åkesson.

• Vad tycker du om förslaget – och kritiken?

• Läs mer om Karin Svenson Smiths förslag här

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag håller med Anders Åkesson, parkeringsskatt är bara dumt!
581
13