Volvo V90 Cross Country officiell – här är fakta och bilder

Volvo premiärvisar V90 i Cross Country-version. Vad tycker du om designen?

Volvo V90 Cross Country officiell – här är fakta och bilder

Det har knappast varit någon hemlighet att Volvo utvecklar en ny Cross Country-version av V90. Modellen har smygvisats flera gånger och vi har också visat illustrationer, men nu är den äntligen officiell.

Precis som tidigare är Volvo V90 CC en upphöjd "skogsmulleversion" av vanliga V90 med högre markfrigång och plastdetaljer på sidorna som ska ge ett mer självsäkert intryck. Enligt Volvo innebär det att bilen har alla praktiska detaljer från V90 kombinerat med enklare insteg och bättre framkomlighet vid dåligt väder eller på dåliga vägar tack vare den högre markfrigången.

Volvo V90 Cross Country blir en tuff konkurrent för Volkswagen Passat Alltrack och Audi A6 Allroad. Dessutom kommer Mercedes E-klass för första gången i upphöjd terrängversion med namnet All-Terrain. Även nästa generation BMW 5-serie, som presenteras senare i höst, ryktas få en ny modellversion som "Touring Cross Country".

Se de svenska priserna och utrustningsnivåerna för Volvo V90 Cross Country.

Volvo V90 Cross Country har breddade hjulshuskanter och en hasplåt fram i plast. Inget som står emot större stenar, men det skyddar ju mot de stenskott som kan uppstå på grusvägar. Hjulhuskanterna går att få färganpassade till exteriörkulören.

Nya Volvo V90 Cross Country har fyra körprogram: Comfort, Eco, Off-road och Individual. Det sistnämnda går att ställa in körinställningarna efter eget tycke och smak.

I övrigt känner vi igen det mesta från "vanliga" Volvo V90.

Läs också vårt test av Volvo V90 mot konkurrenterna.

Volvo gör ett stort nummer av att Sverige har kalla vintrar där V90 Cross Country ska passa bra. Markfrigången är 6,5 centimeter högre än i V90. Vid lanseringen kommer V90 CC enbart med fyrhjulsdrift i fyra varianter: T5 med 254 hästar, T6 med 320 hästar, D4 med 190 hästar och D5 med 235 hästar.

Volvo V90 Cross Country har två viktiga nyheter som ska höja säkerheten.

Slippery Road Alert: Om bilen får sladd eller om hjulen börjar spinna, till exempel när föraren kör iväg från en korsning, kan andra bilar varnas om att vägen är hal.

• Hazard Light Alert: På samma sätt kan andra bilar varnas om Volvoföraren satt på varningsblinkers, till exempel vid punktering.

Båda de här systemen gör att bilen alltså kan kommunicera med andra bilar och därmed ska olyckor kunna undvikas. Men exakt hur det ska fungera med andra bilmärken är oklart.

Fotnot: Livesändningen från premiärvisningen i Malmö är avslutad.

Uppdatering 18.15: Nu finns också de svenska priserna och utrustningsnivåerna för Volvo V90 CC.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag väljer hellre en V90 Cross Country än en V90.
432
1018