Audis nya V6-turbo till R8, RS 4 och RS 5 kommer från Porsche

Audis nya V6-turbo till R8, RS 4 och RS 5 kommer från Porsche
Ungefär så här tror vår illustratör Schulte Design att nya Audi RS 5 ska se ut. Illustration: Schulte Design.

Under alldeles för lång tid har BMW fått härja fritt med M3 och M4. Som vi berättat förut har Audis gamla prestandavärstingar RS 4 och RS 5 gått i graven. Och nu väntar vi alla på nästa generation.

BMW och Mercedes ska inte vara allt för avslappnade för snart kommer den nya generationen Audi RS 4 och RS 5. Sannolikt även en helt ny RS Q5. Dessa tre modeller – plus mittmotorbilen R8 – ska få en sak gemensamt: en helt ny V6-motor. Den gamla sugmotorn på 4,2 liter är skrotad och nu är det turbo som gäller.

Den nya V6-motorn med dubbla turboaggregat är på 2,9 liter och ryktas ge en bit över 500 hk. Sannolikt med ett vridmoment som ser ut som ett köksbord och därför finns det få anledningar att skifta växel. Den här nya prestandamotorn ska inte förväxlas med Audis egen 3,0 V6 med singelturbo, som ger 354 hk och 500 Nm (finns i Audi S4, S4 Avant, S5 och S5 Sportback).

När nu VW Group tar ett fastare tag om sina varumärken gäller det att utnyttja varandras talanger. Porsche har nyligen utvecklat en 4,0-liters V8-motor som ska spridas inom koncernen och så blir det även med Porsches nya 2,9-liters V6-motor.

Porsches 2,9-liters biturbomotor debuterade i andra generationen Porsche Panamera. Den används även i nyligen presenterade Porsche Panamera 4 E-Hybrid, fast då med stöd från en elmotor på 100 kW.

Hos Panamera ger V6-motorn på 2,9 liter 440 hk vid 5.650 r/min, samt toppar 550 Nm vid 1.750–5.500 r/min. Hos Audi förväntas dock de siffrorna gå en bit över 500 hk och kanske även över 700 Nm.

Rent tekniskt kan Porsches nya V6-motor sägas vara en nära släktning till nya V8:an på 4,0 liter, fast med två cylindrar mindre. Slaglängden är densamma (86,0 mm) men borrningen lite mindre (84,5 mot 86,0 mm). V8:an har variabla kamaxlar (VarioCam Plus) samt cylinderavstängning (går ner från åtta till fyra cylindrar), men V6:an har inte cylinderdeaktivering (även om det vore en teknisk möjlighet att gå ner till "V4" vid behov).

Porsches nya V6-motor har "vända topplock", en idé som debuterade hos BMW:s V8-motor men sedan dess har dykt upp på allt fler motorer. Det innebär att avgasportarna inte går ut utsidan av motorn, utan istället vänds till ovansidan – i mitten, så att säga. Turboaggregaten ligger därför ovanför motorn, i mitten mellan topplocken. Insuget till motorn är placerat längst ut, på sidorna. Det ger en kompakt motor, men även mycket värme på ovansidan som måste bemästras.

Motorblocket i V6:an är helt i aluminium, utan cylinderfoder. Istället är cylinderväggarna plasmasprutade med gjutjärn i ett tunt skikt, vilket sänker friktionen. Även kolvarna har fått ett tunt lager av metallegering som ska sänka friktionen ytterligare. Enligt Porsche sänker dessa åtgärder bränsleförbrukningen och oljeförbrukningen sjunker med hela 50 procent.

Den nya V6-motorn väntas debutera hos mittmotorbilen R8 (som en ny instegsmodell) samt RS 4 och RS 5. Om allt går som de flesta bedömare tror blir det även en prestandaversion av Q5:an, med modellnamnet RS Q5, som får samma V6-motor.

Om ryktena stämmer blir det ingen hybridisering av Audi RS 4 och RS 5, åtminstone inte vid premiären. Men eftersom tekniken finns hos Porsche Panamera 4 E-Hybrid är det förstås en tänkbar utveckling. Även 48V-system och elektrisk turbo är något som Audi jobbar med och kan dyka upp hos "värstingarna", där det finns en relativt prisokänslig kundgrupp som kan tänka sig att betala för att vara först med ny teknik.

Så här ser den nya V6-motorn på 2,9 liter ut i Porsches version. I allt väsentligt samma som nya 4,0 liters V8, fast med två cylindrar mindre. Men V6:an har ingen cylinderdeaktivering. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Porsches nya V6-motor har kamaxlar som kan vridas i förhållande till vevaxeln, VarioCam, och därmed ändra ventiltiderna. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Vår illustratör Schulte Design tror att nya Audi RS 5 ska se ut, och vanligtvis är han mycket välinformerad. Illustration: Schulte Design. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Den här nya V6:an tror jag blir helt perfekt till Audis prestandamodeller!
212
29