Polisen: ”Resultatet är skrämmande”

Polisinsatsen riktade sig mot de norra utfarterna från Stockholm och pågick under gångna helgen. Totalt kontrollerades 2.600 förare och resultatet blev nedslående: • 41 personer misstänkta...
Annons

Polisinsatsen riktade sig mot de norra utfarterna från Stockholm och pågick under gångna helgen. Totalt kontrollerades 2.600 förare och resultatet blev nedslående:

41 personer misstänkta för rattfylleri

9 personer misstänkta för olovlig körning

7 bilar i beslag på grund av trafikbrott

”Resultatet är skrämmande,” säger polisinspektör Patrick Ivanyi, lokalpolisområde Solna. ”Under hösten kommer vi att ha ytterligare trafikinsatser, förhoppningen är att de som har druckit alkohol lämnar bilen hemma. Det bästa resultatet är att ingen kör påverkad.”

Resultatet var nedslående och ligger rent statistiskt långt från vad man kan vänta sig. 41 misstänkta rattfyllerister fördelat på 2.600 förare innebär att 1,6 procent körde rattfulla. Enligt flera fältstudier och undersökningar som bland annat Trafikverket gjort ligger andelen rattfulla i trafiken kring 0,20–0,25 procent i snitt. Det färska resultatet från Stockholm visar andelen rattonyktra är cirka sju gånger högre än det borde vara.

Andelen rattfulla i trafiken kan tyckas låg – ungefär var 500:e bilist – men tittar man på hur många som omkommer i alkohol- eller drogrelaterade trafikolyckor är siffran 75 personer per år. Det utgör ungefär 30 procent av alla omkomna i trafiken. Att få ner antalet rattfulla kan därför ge ett betydande antal färre dödade i trafiken.

Fördelningen mellan olika fordonstyper varierar kraftigt. Det fanns till exempel alkohol påvisat hos 60 procent av de mopedförare som dog 2015. Hos de som körde fyrhjuling var siffran ännu högre, 80 procent. Även bland cyklister är siffrorna höga, en undersökning visar att 80 procent av cyklisterna som fick allvarliga skallskador nattetid var onyktra.

Trots vikten av att kontrollera nykterheten i trafiken har polisens insatser minskat de senaste åren. Enligt Trafikverket låg antalet alkoholutandningsprov på 2,5 miljoner eller mer under åren 2007–2011, men sedan de har de sjunkit och ligger kring 1,8 miljoner per år (2014/2015).

I vissa regioner i Sverige har risken för att hamna i en nykterhetskontroll nästan halverats. Den försämringen har fortsatt under 2016 till dramatiskt låga nivåer av utandningsprov.

Det höga antalet rattonyktra som fångades i Stockholm under helgen pekar mot att den minskade risken att åka fast har lett till sämre laglydnad. Om fler kör rattonyktra kommer det också att leda till fler dödsolyckor i trafiken.

Annons
Annons
Rulla till toppen