Twitter-krig mellan Trump och Ford – vem vinner?

Under presidentkampanjen i USA har republikanernas kandidat Donald Trump kritiserat Ford vid i stort sett vartenda väljarmöte. Ford har blivit ett slagträ i den politiska...
Annons

Under presidentkampanjen i USA har republikanernas kandidat Donald Trump kritiserat Ford vid i stort sett vartenda väljarmöte. Ford har blivit ett slagträ i den politiska debatten då man bestämt sig för att flytta produktionen av Focus och C-Max till Mexiko.

”Ford skickar iväg våra jobb till Mexico, de tar ifrån oss vår skattebas i Michigan,” har Donald Trump deklarerat och även utlovat en straffskatt på 35 procent på de bilar som importeras från Mexiko, om han väljer presidentvalet.

Nu finns det ett frihandelsavtal, Nafta, som man inte utan vidare kan riva upp och som president är det inte Donald Trump ensam som fattar besluten, en ny skatt måste godkännas av kongressen.

En straffskatt vore ett hårt slag mot Ford, som från januari till augusti byggt 265.000 bilar i Mexiko som sedan exporterats till amerikanska bilköpare i USA.

”Med en sådan skatt kommer Ford inte att flytta produktionen, då stannar de kvar,” har Donald Trump lovat väljarna.

Ford Motor Company har hittills inte besvarat Donald Trumps skatteförslag, förmodligen för att de vet att en straffskatt är så osannolik att utspelet inte ens är värt att kommentera.

Men under nattens TV-debatt mellan Donald Trump och Hillary Clinton upprepades ännu en gång budskapet att Ford skickar jobben utomlands. Och då rann bägaren över hos Fords twitterkonto, som snabbt kontrade:

”Ford har flest anställda och producerar mest fordon i USA, mer än någon annan biltillverkare.” Ford tillade också att man de senaste fem åren skapat 28.000 arbetstillfällen i USA och investerat tolv miljarder dollar i produktionsanläggningar i USA.

Det satte fart på twittrandet och flera undrade om inte Donald Trump egentligen har rätt. Vilket fick Ford Motor Company att twittra tillbaka beskedet att två nya bilmodeller är planerade för fabriken i Wayne, i Michigan.

Att Ford flyttar produktionen till ett låglöneland som Mexiko är inte svårt att förstå då ”småbilar” som Ford Focus säljs i ett segment som är extremt prispressat. Där räknas varje dollar för att det ska bli några pengar över efter att en bil byggts och sålts.

Då är det betydligt mera motiverat att behålla produktionen av pickuper och stora suvar i USA, där vinstmarginalen är relativt god. Något som Ford också gjort, liksom GM och Chrysler. Som vi berättat förut har även Chrysler, eller FCA, deklarerat att man ”flyttar” (lägger ner) produktionen av Chrysler 200 och Dodge Dart.

Twitter-krig mellan Trump och Ford – vem vinner?
Ford Motors fabriker Michigan Assembly Plant och Wayne ska flytta produktionen av Focus och C-Max till Mexiko. Men som kompensation får fabriken två nya modeller att bygga, vilka har dock inte Ford sagt. Foto: Bill Pugliano/Getty Images.
Annons
Annons
Rulla till toppen