10 saker som gör dig till en bättre förare

Du tror att du är en bra förare. Studier visar nämligen att nästan alla tycker att de är bättre förare än andra. Här är tio enkla saker, som om du bemästrar dem, gör dig till en bättre förare.

10 saker som gör dig till en bättre förare
Bli en bättre bilförare än (nästan) alla andra! Foto: Bigstockphoto

Tipsen kommer ursprungligen från Car Throttle, som även har gjort filmen nedan. De kan verka simpla och självklara vid första anblicken, men ta en funderare på alla de gånger du har gjort något dumt eller sett någon annan göra något dumt på vägen, då inses att dessa tips är rätt relevanta trots allt.

Tio (möjligen nio) enkla tips som gör dig till en bättre förare:

1. Se framåt i kurvor och på krokiga vägpartier. När du kör bil, lastbil, motorcykel, cykel eller i stort sett vad som helst, ska du titta dit du vill att bilen ska gå. Kroppen är nämligen så fiffig att den följer dina ögon.

2. Var uppmärksam på vad som händer långt fram. Detta kommer inte bara att göra dig till en mästare på att upptäcka hastighetskontroller och väghinder bara genom att notera andra bilars bromsljus, det kommer också att ge dig mer reaktionstid om något oväntat händer.

3. Anpassa hastigheten till övrig trafik när två eller fler filer går samman. 

4. Bromsa inte i tid och otid (se punkt 2). Plötsliga inbromsningar är oftast orsaken till köer. En person bromsar, vilket orsakar en kedjereaktion av bromsande, och tiden innan man kan gasa igen ökar exponentiellt för varje bil som har bromsat. Så var uppmärksam (se punkt 2) och bromsa inte som om du var på tävlingsbanan. Om du inte MÅSTE bromsa alltså – för då MÅSTE du bromsa... 

5. Kör manuell växellåda (jodå, i takt med att automatlådorna blir fler blir detta allt mer relevant i Sverige). Som förare av en manuell låda blir du mer fokuserad på att verkligen "köra" bil och mindre fokuserad på att mobilsurfa – vilket naturligtvis gör dig till en bättre bilförare.

6. Lär dig kontrollera överstyrning. Detta är en av de saker som man får lära sig på "avancerade" körskolor, men som borde ingå i den ordinarie utbildningen. Att veta hur man hanterar bilen när den oväntat får sladd kan rädda dig ut potentiellt farliga situationer. Att göra fel kan vara förödande.

7. Öva på häl/tå-växlingar. Att bemästra detta kommer inte bara att minska slitaget på växellådan och hjälpa dig att behålla optimal effekt i kurvorna, det gör också att bilen låter coolt, vilket gör att du verkar cool.

8. Bemästra konsten att backa. Att backa en lång sträcka kräver både bilkontroll och av avståndsbedömning. Du kanske tror att du kan, men har du provat backa längs en lång smal raksträcka på länge? Gör det.

9. Parkera. De flesta kan säkert göra en schysst parallellparkering. Men hur är det med fickparkeringskunskaperna. En snygg och snabb fickparkering är extremt imponerande. 

10. Ha tålamod. Titta till vänster, sedan höger, sedan vänster igen. Tålamod är att ta den där "vänstertitten" igen. Tålamod innebär också att ta det lugnt när du kör bil. Sätt på några låtar (inte alltför högt!) och njut av åkturen. Skrik inte på äldre vid övergångsstället. Sluta med tvångsmässiga filbyten, de går (nästan alltid) lika fort. Ta det lugnt helt enkelt. 

Kommer du på fler saker man bör bemästra för att bli bättre än genomsnittsföraren. Tipsa nedan!

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Finns nog en, eller ett par punkter, som jag ska ta och öva lite på.
71
41