Porsche Macan fulkopierad i Kina som Zotye SR9

En Porsche Macan? Inte riktigt, titta igen. Största skillnaden syns vid strålkastarna. Annars är det rakt av i kopieringsmaskinen.

Det ser ut som en ansiktslyft Porsche Macan, men är en "fulkopia" tillverkad i Kina. På onsdag, 12 oktober, ska "Zotye SR9" lanseras i Kina och både exteriör- och interiördesign är kopierad rakt av från Porsche Macan.

Tyvärr är det här skamlösa sättet att stjäla andra biltillverkares design inget nytt fenomen i Kina. Minnesgoda läsare kommer nog ihåg både Land Wind X7 (Range Rover Evoque) och Youxia X (Tesla Model S) samt den vrålfula KMW2200 (BMW i3). Listan kan göras ännu längre och ska man även räkna in de kinesiska bilmodeller som mer eller mindre "inspirerats" av europiska bilmodeller blir det en diger samling.

Zotye SR9 får för övrigt samma motor som LandWind X7, en 2,0-liters bensinturbo som ger 190 hk och 250 Nm. Den tillverkas av Shenyang-Mitsubishi och används av flera kinesiska biltillverkare. Senare ska Zotye SR9 även få ett mindre alternativ i form av en 1,5-liters turbofyra med 150 hk. Transmissionen är femväxlad manuell eller sexstegad dubbelkopplingslåda.

Priset för Zotye SR9 i kina börjar vid 88.800 yuan (8 är ett lyckonummer i Kina). En Porsche Macan kostar från 558.000 yuan i Kina. En viss skillnad.

Kan då Porsche skydda sin design och stämma Zotye? Sannolikt inte då det inte finns någon lag i Kina mot förbjuder den här typen av kopiering. Range Rover försökte driva sin kinesiska kopia till domstol men lyckades inte. Varför gör kineserna kopior? Volvos förre chefsdesigner Peter Horbury har en förklaring på kinesiska kopior, och den kan du läsa genom att klicka på bildlänken nedan.

Det är inga problem att känna igen var designen till inredningen kommer från.

Den sluttande bakrutan och resten av designen är inte svår att känna igen. Även yttermått och axelavstånd är nästan identiska med Porsche Macan.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Kopior borde förbjudas även i Kina!
259
26