Volvos kvalitetsproblem stuvar om i företagsledningen

Volvos kvalitetsproblem stuvar om i företagsledningen
Utvecklingschefen Peter Mertens tar även över ansvaret för inköp och kvalitet. Det behövs en helhetssyn, enligt Volvo Cars.

Succén med nya XC90 och det fina mottagandet av S90, V90 och V90 Cross Country har gjort att Volvo Cars säljer bilar som aldrig förr. Men baksidan av myntet är att Volvo har "växtvärk". Snabb utveckling har lett till halvfärdiga bilar med irriterande barnsjukdomar och många bilägare har rapporterat om dålig byggkvalitet.

Koncernchefen Håkan Samuelsson stuvar därför om i sin ledningsgrupp på 15 personer. Utvecklingschefen Peter Mertens tar även över ansvaret för inköp och kvalitet. Anledningen till det utökade ansvarsområdet är att det behövs en helhetssyn – hela vägen från inköp till färdiga bilar som rullar av bandet.

Till sin hjälp får Peter Mertens Anders Svensson, tidigare Saab, som blir tillförordnad chef för inköp. Anders Svensson sitter dock inte med i ledningsgruppen.

Som tidigare meddelats ersätts produktionsdirektören Lars Wrebo av spanjoren Javier Varela, som tidigare arbetade för PSA (Peugeot och Citroën).

Hanna Fager blir ny personaldirektör och ny i företagsledningen är också Henrik Green som tar ansvar för produktionsplanering och kundservice.

I sommarens kvalitetsundersökning från JD Power fick Volvo uruselt betyg och hamnade på plats 31 av 33 bilmärken.

Tempot i Volvos fabriker är högt och vid halvårsskiftet låg man på en årstakt på 600.000 bilar, cirka 100.000 mer än under fjolåret. Men produktionen i Torslanda sinkas och olika flaskhalsar leder till kostsamma nödlösningar. För att hinna med i utvecklingen gick Volvo nyligen ut och sökte 400 nya ingenjörer.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Växtvärk är inte bra. Jag är orolig för Volvos kvalitetsnivå.
298
95