Mattias Ekström vinner VM i rallycross – största som hänt på 32 år

Mattias Ekström vinner VM i rallycross – största som hänt på 32 år
Mattias Ekström är en av Sveriges största förare genom tiderna. Foto: Martin Rose/Getty Images.

När Mattias Ekström idag blev FIA World Rallycross Champion är det inte bara en personlig bedrift utan Sveriges första VM-titeln inom bilsporten på 32 år. Senast det begav sig var när "mäster" Stig Blomqvist vann rally-VM 1984.

Finalen i Estering, utanför Hamburg i Tyskland, blev rent sportsligt ingen större framgång för Mattias Ekström. Han kom näst sist i finalheatet men de poängen räckte för att säkra VM-titeln framför huvudkonkurrenten Petter Solberg. Försprånget går inte att ta in, även om det återstår en deltävling. VM-titeln gjordes möjlig genom att Mattias fick tillåtelse att hoppa över DTM-finalen på Hockenheim, som kördes samma dag. 

Mattias Ekström, 38 år, placerar sig därmed i historieböckerna som en av Sveriges mest framgångsrika förare någonsin inom motorsporten. Mattias har sedan 2001 kört DTM för Audi och vunnit titeln två gånger, 2004 och 2007, samt kom tvåa 2005. Mattias har även vunnit STCC en gång, 1999 (för Audi), kört rally-VM (WRC) samt tävlat i ett flertal olika bilsportgrenar.

Mattias Ekström har även vunnit Race of Champions tre gånger: 2006, 2007 och 2009. Han vann även ihop med dansken Tom Kristenson 2005. I det sammanhanget ska man också nämna att självaste Michael Schumacher fick stryk på Wembley 2007 mot Mattias.

Söndagens stora utropstecken stod Kevin Eriksson, 20 år, för då han vann finalheatet i Estering i hård kamp med Petter Solberg. Det var Kevins första VM-seger i rallycross och lovar gott inför framtiden.

Rallycross verkar för övrigt vara något av en "familjesport" då Kevin Erikssons pappa Andreas tog fem SM-guld i rally och även EM-brons i rallycross. Den andra Kevin i rallycross-VM heter Hansen i efternamn och pappa Kenneth vann som alla vet EM i rallycross inte mindre än 14 gånger.

Även Mattias Ekström har rallycross i blodet då hans pappa Bengt tävlade i EM under 80- och 90-talen. Mattias gillade dock banracing bättre då det inte var lika smutsigt som rallycross. Men 2013 hoppade Mattias in som gästförare i Höljes under rallcross-VM och fick blodad tand. Han bildade sitt eget team EKS 14 juni 2014 och på blott två år har Mattias tagit sig hela vägen till VM-toppen.

"Det här kan vara den bästa dagen någonsin i min motorsportkarriär", sa Mattias Ekström efter tävlingen i Estering. "Jag har haft så många härliga vinster med Audi Sport i DTM, men det här är verkligen, verkligen något mycket speciellt. Vi började från noll för tre år sedan. I oktober 2013 fanns det ingenting. Endast ett fåtal människor kan föreställa sig hur mycket arbete det behövs för att bygga upp ett team från grunden."

"Självklart står jag i stor tacksamhetsskuld till min arbetsgivare, Audi Sport. Mina chefer gav mig tillåtelse att tävla på Estering för att maximera mina chanser att vinna titeln. Det är inget man kan ta för givet och jag är mycket, mycket tacksam för det. Jag hoppas att jag genom att erövra den stora pokalen kan sätta ett leende på deras läppar."

När Mattias Ekström idag blev FIA World Rallycross Champion är det inte bara en personlig bedrift utan Sveriges första VM-titel inom bilsporten på 32 år.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Kan bara gratulera! En av Sveriges bästa motorsportförare någonsin.
229
5