Volvo XC90 underkänd i avgastest – fusk i motorstyrningen?

Volvo XC90 underkänd i avgastest – fusk i motorstyrningen?

Holländska myndigheter har genomfört ett stort avgastest där 30 dieselmodeller blev uppmätta. 16 av bilarna klarade inte utsläppsnivåerna och flera uppvisade egenskaper som leder till misstankar om fusk i motorstyrningen.

Bland de bilar som fick underkänt i avgastestet finns Volvo XC90. Däremot klarade sig Volvo V40, V40 Cross Country och V50 i samma test.

Undersökningen utfördes av det fristående testinstitutet RDW, "Rijksdienst voor het Wegverkeer". Man var speciellt intresserade av hur avgasvärdena varierade beroende på temperatur och längden på testet. EU:s testcykel sträcker sig över 20 minuter och för Suzuki Vitara var det ett besvärande faktum att avgasvärden plötsligt steg radikalt efter 22 minuter.

Avgasmätningen ska ske vid 20 grader, enligt mätnormen, och när flera av bilarna istället kördes vid 18 grader så ändrade sig avgasmängderna. Bilarna testades på landsväg med både kall- och varmstart för att se hur de presterade under "vanlig körning".

Sämst resultat fick Jeep Grand Cherokee som hela tiden släppte ur sig alldeles för höga avgasvärden, som mest tolv gånger över det maximala gränsvärdet. Övriga modeller som hade märkligt höga avgasutsläpp var Volvo XC90, Opel Mokka och Hyundai i40.

Annika Bjerstaf, presschef på Volvo Cars, förnekar att företaget använder någon typ av fusk i motorstyrningen på XC90:

"Det har aldrig funnits och kommer aldrig finnas installerad illegal utrustning i några av våra bilar," sa Annnika Bjerstaf.

Bakgrunden till avgastestet i Holland är den skandal som Volkswagen drogs in i förra hösten. Misstankar har funnits om att fler biltillverkare använt olaglig mjukvara i motorstyrningen som kan detektera ett avgastest (och sedan släppa ut betydligt mer avgaser utanför testet).

Det som komplicerar saken är att EU-lagstiftningen tillåter tillfälliga avsteg från avgasnormen, men bara om motorn riskerar att skadas. Vad som är "risk för skada" och när den eventuellt kan inträffa är upp till biltillverkaren själv att avgöra och de tillfällena behöver inte redovisas. RDW ska fortsätta sina avgastester för att få mer mätdata som eventuellt kan bevisa att motorstyrningen i de aktuella bilarna är programmerad för att släppa ut mer avgaser – utanför testlabbet.

 

Bilmodeller som klarade avgasvärdena:

Suzuki Swift

Volvo V50

Volvo V40 (4x)

Volvo V40 Cross Country

Isuzu D-Max (2x)

Chevrolet Captiva

Hyundai H-1

Hyundai IX20

Kia Venga

Opel Antara

 

Bilmodeller som inte klarade avgasnormen:

Jeep Wrangler Unlimited Van (2x)

Jeep Grand Cherokee Van

Hyundai I40

Kia Cee'd

Kia Optima

Kia Sorento

Suzuki Vitara

Suzuki SX4

Opel Mokka (2x)

Chevrolet Orlando

Chevrolet Cruze

Chevrolet Aveo

Volvo XC90 (2x)

               

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att fler biltillverkare avgasfuskar.
269
77