Dramatisk ökning av bildelsstölder – 60 procent drabbar BMW-bilar

Kurvan bröts av under våren men nu ökar antalet bildelsstölder igen.

Polisens lyckade insatser under våren sänkte tillfälligt antalet bildelsstölder. Men nu är nya tjuvar i farten och ökningen är dramatisk. Trots att det återstår tre månader av 2016 har det i år rapporterats 2.421 bildelsstölder – mot 1.926 för hela 2015.

Skadekostnaden är nu uppe i 153 miljoner kronor, mot 105 miljoner för hela 2015, berättar Larmtjänsts utredare Torbjörn Serrander:

"Detta är kostsamma stölder eftersom man förstör mycket elektronik i bilarna då man klipper kablar och gör skada på bilen," säger Torbjörn Serrander.

"På grund av den dramatiska ökningen av antalet stölder har Gränspolisen i Stockholm gjort insatser mot denna typ av brottslighet under våren. De har varit framgångsrika i sitt arbete och gripit många vilket gett resultat i statistiken."

Den största ökningen skedde under våren men polisens insatser dämpade tillfälligt stöldvågen. Storstäderna är mest drabbade men nu verkar tjuvarna söka sig ut i landet till mindre orter också.

Inte mindre än 60 procent av de hittills rapporterade bildelsstölderna drabbar BMW-ägare, 1.454 stycken. Det är främst krockkuddar och navigationsutrustning som stjäls i BMW-modellerna. Det har skett en mycket kraftig ökning av BMW-stölderna under hösten.

Även hos Mercedes, Volkswagen och Volvo är krockkuddarna målet, liksom strålkastare och navigationsutrustning.

Mats Galvenius, vd för Larmtjänst, vill se ytterligare åtgärder från polisen och en långsiktig strategi som kan minska antalet bildelsstölder i Sverige:

"Strängare tillämpning av straffskalan och att kräva skadestånd från de personer som döms samt att man även följer upp att det faktiskt betalas in är ytterligare viktiga åtgärder," säger Mats Galvenius.

 

Tips till bilägarna från Larmtjänst:

   Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.

   Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt.

•   Använd larmsystem.

   Laminerade rutor gör det svårare att ta sig in i bilen.

 

Här ser vi fördelningen mellan biltillverkarna. Som vi ser har det skett en mycket kraftig ökning av BMW-stölderna under hösten. Kör man en BMW och bor i storstad finns det all anledning att vara vaksam.

Så här tråkigt kan det se ut när en BMW drabbats. Krockkudden är borta, liksom skärmen. Delarna används för att reparera krockade bilar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Polisen borde satsa mer resurser på att stoppa bildelsstölderna!
81
9