Nya uppgifter: Audi kan skrota MLB-plattformen

Nya uppgifter: Audi kan skrota MLB-plattformen
Audis styrelseordförande Rupert Stadler.
I korthet

• För att kapa kostnader kan Audi tvingas gå över till andra plattformar från resten av Volkswagenkoncernen.

• Det skulle kunna innebära att A4 och A5 blir mer besläktade med Volkswagen Golf, och att A6 och A7 baseras på teknik från Porsche Panamera.

• Då blir Audi A6 och A7 i så fall bakhjulsdrivna som standard.

Audi har i många år kämpat med att varumärket ibland uppfattas som en "dyr Volkswagen" – trots att många av komponenterna, och i vissa fall hela plattformen, skiljer sig mellan koncernsyskonen.

Nu finns det risk att Audi inte längre får utveckla egna plattformar, skriver Autocar och hänvisar till uppgifter från tyska medier. En av anledningarna kan vara att Audi måste spara pengar efter dieselskandalen. Alla framtida investeringar ska granskas för att reda ut vilka som är nödvändiga och inte. Volkswagen vill kapa tio procent av kostnaderna och öka effektiviteten i fabrikerna med mellan fem och åtta procent.

Nästa generation A4 och A5 skulle kunna baseras på MQB-plattformen, och därmed bli närmare besläktade med Volkswagen Golf.

Om de här uppgifterna stämmer kan Audi behöva skrota planerna på en ny krocktestanläggning och en ny vindtunnel, men framför allt kan den egna plattformen MLB försvinna. Den används idag för till exempel A4, A7 och A8.

MLB-plattformen ska skilja ut Audimodellerna från de billigare Volkswagenmodellerna, men plattformen kräver också att drivlinan och motorerna modifieras jämfört med koncernens andra plattformar. 

Det här får konsekvenser för många av Audis kommande modeller. Nästa generation A4 och A5 kan baseras på MQB-plattformen, precis som nuvarande A3. Det innebär i så fall att A4 och A5 blir närmare besläktade med Volkswagen Golf och Passat än idag.

Audi A6 skulle kunna bli bakhjulsdriven om den byter plattform till MSB, som också Porsche Panamera bygger på.

Det innebär också att de större modellerna A6 och A7 kan baseras på en kortad version av Porsches MSB-plattform och att de modellerna därmed blir släkt med Porsche Panamera. I så fall går Audi A6 och A7 över till bakhjulsdrift som standard (med fyrhjulsdrift som tillval). Det kan ge en ordentlig imageboost för A6- och A7-modellerna.

I en kommentar skriver Autocar att den här förändringen skulle kunna vara mycket positiv för köregenskaperna i framtidens Audibilar. MLB-plattformens längsmonterade motor ger i vissa fall en mer framtung bil jämfört med konkurrenterna. Den enda fördelen med MLB är att det är enkelt att montera in ett riktigt fyrhjulsdriftssystem, vilket förstås varit viktigt för Audi, men den fördelen kan nu vara på väg bort med det smarta Quattro Ultra-systemet.

Audi bekräftar inte de här uppgifterna men har skickat en kommentar till Autocar:

"Audi kommer fortsätta behålla detaljerna som är typiska för märket, och fortsätta uppfylla Audikundernas specifika önskemål. Även när moduler från andra medlemmar i gruppen används kommer en Audi alltid identifieras som en bil med 'de fyra ringarna', det garanteras av mer än 10.000 anställda vid vår tekniska utvecklingsdivision i Ingolstadt, Neckarsulm och Györ."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det vore spännande om de större Audimodellerna går över till bakhjulsdrift.
252
47