Lynk&Co är Volvos nya globala varumärke – världens mest uppkopplade bil

Lynk&Co är Volvos nya globala varumärke – världens mest uppkopplade bil
Lynk&Co 01 presenterades i Göteborg under onsdagskvällen av Volvos förre chefsdesigner Peter Horbury.

Tillsammans har Geely och Volvo Cars skapat ett helt nytt, globalt varumärke som ska lanseras på alla viktiga marknader som Kina, USA och Europa. Först ut blir Kina i mitten av nästa år och under 2018/2019 kommer Lynk&Co till USA och Europa.

Lynk&Co har utvecklats av Volvo Cars dotterbolag Cevt – China Euro Vehicle Technology – och den tekniska CMA-plattformen ska även bilda grund till Volvos kommande 40-modeller. Den första modellen "Lynk&Co 01" delar därmed många komponenter med kommande Volvo XC40.

Lynk&Co 01 ska senare följas av modellerna 02, 03 och så vidare för att bilda ett komplett program. Enligt chefsdesigner Peter Horbury finns det fem bilmodeller som är "färdiga". Under presseventet i Göteborg berättade Volvo Cars representanter att Lynk&Co 01 blir den första kinesiska bilmodellen som kommer att säljas i större volymer i Europa.

De tekniska detaljerna är Volvo Cars och Lynk&Co ganska förtegna om, ännu så länge. Men vad vi kan se på bilderna (se längre ned på sidan) blir det fyrcylindriga och trecylindriga diesel- och bensinmotorer med antingen framhjulsdrift eller fyrhjulsdrift. Sexväxlad manuell låda eller egenutvecklad sjustegad dubbelkopplingslåda.

Det kommer även en Lynk&Co 01 laddhybrid som sannolikt har trecylindrig motor och elektrisk bakhjulsdrift. Den drivlinan ska även dyka upp i Volvos 60- och 90-modeller.

Lynk&Co 01 är 4,6 meter lång med en relativt långt axelavstånd, då kinesiska bilköpare är mer intresserade av rymligt baksäte än stort bagageutrymme. Plattformen är "skalbar" och kan användas till flera olika fordonstyper, under eventet visade Volvo även upp en fyrdörrars coupékoncept med samma teknik som Lynk&Co 01.

Försäljningsmässigt ska Lynk&Co "göra en Tesla" där man använder sig av handlare/center där bilen kan visas upp och provköras. Men själva försäljningen ska ske på nätet, med fasta priser och relativt få extraval. Istället för att kunna specialbeställa sin bil på detaljnivå ska det finnas förutbestämda utrustningspaket.

Lynk&Co 01 ska även bli "världens mest uppkopplade bil" med ständig kontakt med molnet. En mängd funktioner ska kunna styras via mobilen och Lynk&Co 01 ska ha en öppen API (application programming interface). Det gör det möjligt för externa företag att skapa appar och funktioner som man kan välja till sin Lynk&Co 01.

Mikael Johnsson, testchef på auto motor & sport, deltog i eventet i Göteborg under onsdagskvällen och vi återkommer inom kort med hans rapport och intryck av nya Lynk&Co 01. Eventet ska fortsätta under torsdagen med en presentation i Berlin, förhoppningsvis får vi mer information där.

Lynk&Co ser lovande ut – snyggt jobbat, Volvo!
314
1308
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.