Dela ratten – för säkerhets skull

Kampanj ska nu få männen att släppa ratten lite oftare.
Annons

I åtta av tio svenska par är det nästan alltid samma person som kör. Och det är oftast mannen.

Bara 17 procent av svenskarna uppger att de delar helt lika på körningen.

Detta trots att statistik visar att kvinnor i genomsnitt orsakar färre olyckor i trafiken än män. En jämnare fördelning av bilkörningen hos svenska par skulle alltså bidra till en säkrare trafik.

Därför startar nu Ford, NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande), MHF (Motorförarnas helnykterhetsförbund), MRF (Motorbranschens riksförbund), Hertz, IF och Folksam nu folkbildningskampanjen Dela Ratten. Avsikten är – precis som namnet säger – att få oss att dela mer på körningen inom familjen.

Undersökningen om våra körmönster, som gjorts av TNS Sifo, visar också att svenskarna tycker att kvinnor kör säkrare än män: Fyra av tio anser så, medan blott en av tio anser att männen kör säkrare.

”Svenskarna är överens om att kvinnor kör säkrare. Samtidigt ser vi att det finns kvar gamla föreställningar om att bilen och bilkörning är mannens domän, vilket vi vill utmana”, säger Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige.

Undersökningen visar också att det här är en fråga som sällan diskuteras. Platserna i bilen är oftast givna, delvis nedärvda och blir en vana. 72 procent av svenskarna säger att ”pappa körde” när de växte upp.

”Ett mer jämlikt körmönster gör att båda parter få rmer körtid och blir mer erfarna förare. Det kan också skapa säkrare förutsättningar och mindre trötta förare på långresor”, säger Marie Nordén, generalsekreterare för NTF.

Annons
Annons
Rulla till toppen