Bilens dag – det firar vi med en riktig rökare

”Bilens dag” lever fortfarande lite i skuggan av julafton och midsommar, men som vi alla vet beror det enbart på att firandet pågått så kort...
Annons

”Bilens dag” lever fortfarande lite i skuggan av julafton och midsommar, men som vi alla vet beror det enbart på att firandet pågått så kort tid. För sex år sedan instiftades ”Bilens dag” på initiativ av bland annat Motorbranschens Riksförbund, MRF, samt Bil Sweden.

Syftet med Bilens dag är seriös och tål att påminnas om. Den 28 oktober kan vi alla tänka på följande viktiga saker:

Fordon utgör 14 procent av den totala svenska exporten. Det gör fordonsindustrin till Sveriges största exportnäring. 2015 värderades fordonsexporten till 136,8 miljarder kronor.

Fordonsindustrin och dess leverantörer sysselsätter 135.000 person i Sverige. Till dessa kommer ytterligare många tusen som jobbar inom handel och supportföretag som IT och andra tjänster.

Personbilar står för 77 procent av allt resande.

85 procent av alla svenskar har minst en bil i hushållet.

54 procent av de som bor i villa har minst två bilar i hushållet.

61 procent av svenskarna säger att de måste ha bilen för att få vardagen att fungera.

I slutet av 2015 rullade det 4,7 miljoner bilar i Sverige.

På Gotland är det vanligast att ha bil, 601 bilar per tusen invånare.

Inom EU är Sverige det land som har de högsta, bilrelaterade skatterna.

Nu finns det säkert de som hävdar att bilar är miljöbovar och borde tas bort. Men då ska man veta att personbilar är det fordonsslag som förbättrats mest, under perioden 2005–2015 minskade bilars koldioxidutsläpp i Sverige med 35 procent.

Den största ”boven” inom transportsektorns samlade miljöpåverkan är den negativa utvecklingen hos flyget. Under en lång följd av år ha flygtransporterna i och till/från Sverige ökat med runt fem procent varje år. En tur/retur resa till Thailand motsvarar cirka 2,5 ton koldioxidutsläpp per person. Det är ungefär lika mycket som en medelstor personbil släpper ut vid 1.500 mils körning. Snittet för utsläpp per svensk och år är 5,5 ton koldioxid. Snittet för en amerikan är 17 ton.

Hur man firar Bilens dag är förstås upp till var och en. Man kan ju göra som Vaughn Gittin Jr gjorde i Barcelona på F1-banan. Vaughn Gittin Jr hade inga problem att drifta runt den fyra kilometer långa banan med sin Ford Mustang RTR.

Annons
Annons
Rulla till toppen