SMHI varnar för snöstorm – på med vinterdäcken

Alla meteorologiska prognoser pekar mot att vintern är här inom något eller några dygn – snöovädret berör hela södra Sverige. Hög tid att lägga på...
Annons

Alla meteorologiska prognoser pekar mot att vintern är här inom något eller några dygn – snöovädret berör hela södra Sverige. Hög tid att lägga på vinterhjulen, om du inte redan gjort det.

Under måndagen har SHMI utökat sina varningar och i Dalarna råder nu en så kallad ”Klass 2 varning”, med upp till 20 centimeter snö under tisdagen.

Med början från tisdagen 1 november blir det ymnigt snöfall i södra Sverige. Även Stockholmsregionen berörs. Väderomslaget fortsätter sedan under onsdagen och resten av veckan. SMHI har gått ut med en så kallad klass 1-varning (se nedan).

Söndagen var förmodligen en av de sista dagarna med sol och behagliga temperaturer. Nu kommer ett lågtryck från Norge som sprider sig österut och kommer att beröra stora delar av Sverige under veckan (V44, 31 oktober till 6 november).

När lågtrycket sprider sig över Sverige under onsdagen sjunker temperaturerna. Det innebär minusgrader och därmed risk för halka när vägbanorna återfryser – speciellt nattetid. Den milda hösten har nått sitt slut och nu är det vinterväglag som gäller.

För de som inte lagt om till vinterhjulen är det idag måndag som gäller. Hinner man inte lägga om till vinterdäck är det säkrast att låta bilen stå under det snöoväder som väntas slå till under mitten av veckan.

De av er som tänker skifta hjul själv kan med fördel fräscha upp kunskaperna genom att följa bildlänkarna nedan. Där har vi samlat tips och råd som gör bytet till vinterhjul enklare och säkrare.

 

SMHI: Beskrivning av varningsläget

Under tisdagsdygnet passerar ett lågtryck österut över Svealand. I samband med det är det risk för stora snömängder, över 20 mm på 12 timmar, i Dalarnas län, Gävleborgs län inland samt Värmlands län.
Från tidigt på tisdagen också tilltagande vindar och från efternatten är kulingvarning utfärdad för Skagerack.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen