Många svenskar kör så här!

En ny undersökning visar att majoriteten vill se obligatoriskt syntest vid förnyelse av körkort. Samtidigt slarvar många med synhjälpmedel i trafiken – något som orsakar farliga trafiksituationer och kollisioner.
Annons

Många svenskar kör så här!
Så här skulle ingen köra, däremot är det många som slarvar med glasögon och linser när de kör bil. Foto: Bigstock

En undersökning från Specsavers visar att 63 procent av de svarande anser att det ska vara obligatoriskt med syntest vid förnyelse av körkort, något som fortfarande är väldigt ovanligt i världen.

”Regelbundna synundersökningar är avgörande för god syn eftersom synen förändras genom livet, många gånger utan att du själv märker det. Vi vill se en lagstiftning med obligatoriskt syntest vid förnyelse av körkort”, säger Marita Bertilson, Sverigechef Specsavers.

Samtidigt uppger 22 procent med synfel att de ibland kör bil utan synhjälpmedel. 10 procent av de som bär glasögon eller linser har hamnat i en farlig trafiksituation för att de inte bar synhjälpmedel. För fyra procent har bilkörning utan synhjälpmedel lett till kollisioner i trafiken.

Specsavers råd till bilister med synfel:

• Ha alltid ett extra par glasögon liggandes i bilen. Använder du linser kan det vara bra att ha ett extra par linser med dig, speciellt vid längre bilresor. Även om du använder kontaktlinser är det viktigt att du har med dig ett par glasögon för säkerhets skull, ifall något händer med linserna eller om du blir trött i ögonen.

• Använder du bifokala eller progressiva glasögon, fråga alltid din optiker vad han/hon rekommenderar för bilkörning.

• Polariserande glas reducerar horisontellt blänk och förbättrar seendet och komforten i starkt ljus. Detta gör att de passar utmärkt för bilkörning.

• Ett enkelt men viktigt tips är att säkerställa att du har fyllt på spolarvätska innan bilresan, detta gäller alla.

Annons
Annons
Rulla till toppen