Utsläppsskandalen: Nytt fuskläge hittat i Audibilar

Foto: Bigstockphoto Mer än ett år sedan avslöjandet om Dieselgate kommer nu uppgifter om att ytterligare en fuskmjukvara har hittats i vissa Audibilar. Målet har varit...
Annons

Utsläppsskandalen: Nytt fuskläge hittat i Audibilar
Foto: Bigstockphoto

Mer än ett år sedan avslöjandet om Dieselgate kommer nu uppgifter om att ytterligare en fuskmjukvara har hittats i vissa Audibilar. Målet har varit att sänka utsläppen i testmiljö, uppger tyska Bild am Sonntag.

Den här mjukvaran upptäcktes av California Air Resources Board (CARB) förra sommaren – alltså innan avslöjandet om Volkswagens dieselfusk blev känt – men det handlar inte om samma fusk som i Volkswagens bilar.

Istället kan mjukvaran avgöra om någon sitter i bilen och använder ratten eller inte. Om så inte är fallet går bilen in i ett särskilt fuskläge där koldioxidutsläppen tillfälligt sänks genom att växellådans mjukvara programmeras om. Fuskläget stängdes av om ratten vreds mer än 15 grader åt något håll och ska ha hittats i både bensin- och dieselbilar.

Audi ska ha slutat använda mjukvaran i maj 2016 och flera anställda ska ha fått lämna koncernen som en följd av avslöjandet.

Annons
Annons
Rulla till toppen