Polisen får förverka streetrace-bilar – kan skrota Mustang värd 300.000

Polisen är nöjd med Södertörns tingsrätts dom, att beslagtagna streetracevbilar får förverkas.

I slutet av oktober skrev vi om en Ford Mustang i 300.000-kronorsklassen som beslagits av polisen i samband med olagliga streetrace. Bilen hade modifierats för hundratusentals kronor. 

En åklagare har drivit ärendet för att pröva om polisen i fortsättningen kan beslagta och förverka bilar som använts i allvarliga trafikbrott, men utan att ha någon person åtalad för brott.

Nu har Södertörns tingsrätt beslutat att gå på åklagarens linje om att bilen ska förverkas, det vill säga tillfalla staten.

"Det här är en stor hjälp för oss för att få stopp på streetracen", säger Johan Siverland, vid polisen i Huddigen, till Mitti.se.

Enligt förundersökningen finns bildbevis på att Mustangen använts vid minst 17 illegala streetrace, bilägaren själv hävdar dock att han inte kör illegala streetrace.

Rätten menar att det finns stor risk att bilen kommer att fortsätta användas i brottslighet om den lämnas tillbaka till ägaren.

Enligt Johan Siverland kan bilen komma att skrotas eftersom han inte tror att ett brottsverktyg kan säljas vidare. 

Bilägarens försvarare har ännu inte kommenterat om han ska överklaga domen.

Polisen har tidigare gjort razzior i Stockholms krogmiljöer där man tillsammans med Kronofogdemyndigheten och Åklagarmyndigheten bland annat har beslagtagit dyra bilar från personer som har stora skulder till staten. 

"Man tar ifrån personerna tillgångarna på plats. Om en person har kört dit i en fin bil får den personen promenera hem sen", säger John Franco.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Bra att bilar som beslagtas vid olagliga streetrace ska kunna förverkas.
1099
383