”Värsta trafikkaoset någonsin” – otroliga bilder

När många miljoner boende i Los Angeles, Kalifornien, skulle fira långhelg utbröt trafikkaos. På flygplatserna, tågstationerna och inte minst de stora vägarna. Trafikkaoset filmades från...
Annons

När många miljoner boende i Los Angeles, Kalifornien, skulle fira långhelg utbröt trafikkaos. På flygplatserna, tågstationerna och inte minst de stora vägarna.

Trafikkaoset filmades från flera helikoptrar under onsdag eftermiddag och kväll. De kunde rapportera om milslånga köer, speciellt på Highway 405 som sträcker sig rakt igenom Los Angeles. Även under tisdagskvällen var köerna mycket långa.

En trafikant twittrade att ”…det spelar ingen roll var man ska, kör man på 405:an så tar det ändå fyra–fem timmar”. Bilderna visar de blåvita strålkastarna i ena riktningen och sedan en röd matta av bromsljus åt andra hållet, eftersom nästa alla amerikanska bilar har automatlåda.

Trafikkaoset är ett resultat av att tiotals miljoner amerikaner reser hem till sina föräldrar för att fira Thanksgiving. Julafton är ungefärlig likvärdig i våra länder men om vi i Sverige hyllar midsommarhelgen så har amerikanerna minst lika viktiga traditioner under Thanksgiving.

Många amerikaner reser långt under Thanksgiving. Statistik berättar att cirka 50 miljoner amerikaner reser 70 mil eller längre för ”komma hem”. De flesta har halvdag under onsdagen, sen är det helg från torsdag till söndag. Långa helger är något som amerikanerna inte är bortskämda med, de har heller inte speciellt lång semester.

Fredagen efter Thanksgiving kallas för ”Black Friday” och det är den dag då de flesta butiker inför specialrabatter. En tradition som även spritt sig till Sverige, så håll utkik imorgon för då finns det chans till fynd.

Thanksgiving är en gammal högtid där man ursprungligen ägnat sig åt tacksägelse. Den firas främst i USA och Kanada (fast vid olika datum). Rötterna till högtiden går ända tillbaka till 1600-talet. Viktigt, förutom att träffa familjen, är den speciella maten som serveras. I centrum står den omsorgsfullt tillagade kalkonen.

Annons
Annons
Rulla till toppen