Volvo V90 som polisbil får högsta betyget hittills

Volvo V90 som polisbil genomgick nyligen svenska polisens körprov. I den simulerade utryckningskörningen fick bilen maxpoäng. Totalt fick bilen 9,2 av 10, vilket är det högsta betyget någonsin.

Volvo V90 som polisbil får högsta betyget hittills
Testerna av Volvo V90 som polisbil gjordes på Volvos provbana i Hällered.

"Att uppnå så höga poäng i en så pass tuff utvärdering som svensk polis genomfört är ett erkännande för att vi levererar en konkurrenskraftig polisbil", säger Stephan Green, marknadsdirektör på Volvo Car Special Products.

V90 i polisbilsutförande är specialutvecklad. Chassit är extra kraftigt, bromsarna är förstärkta och bilen är utrustad med all den utrustning som polisen måste ha. Arbetet med att konvertera en standard V90 till en polisbil tar en dryg vecka och bilarna byggs om på en separat fabrik i Torslanda.

De fem delarna som ingår i polisens körtester är prov av bromsar, konbana, undanmanöverprov, broms med undanmanöver och simulerad utryckningskörning. Testerna gjordes på Volvos provbana i Hällered utanför Borås. Temperaturen låg nära noll, det snöade och vägbanorna var omväxlande blöta och hala. Det vill säga omständigheter som kräver extra av en bil och dess förare.

Volvo V90 i polisbilsutförande är specialutvecklad för polismyndighetens behov.

Eldprovet är det sista testet med simulerad utryckningskörning där bilen körs i hastigheter upp till 220 km/h.

I testprotokollet står bland annat: "Den samlade bedömningen är att det är svårt att hitta brister överhuvudtaget. Chassi, styrning, fjädring, antisladdsystem och drivlina uppträder exemplariskt. Hastiga filbyten i mycket höga hastigheter känns nästan overkligt enkla. Provningen kan sammantaget inte annat än resultera i maximal utdelningspoäng."

I de övriga fyra testerna fick bilen 9 av 10 möjliga.

"Redan 1929 började Volvo leverera polisbilar till svensk polis och sedan dess har det funnits ett stort antal varianter av polisbilar, ofta baserade på herrgårdsvagnar. Tidigare var Volvo XC70 den svenska polisens favoritbil. Den hade snittbetyget nio, vilket då var högst. Men nu slår vi alltså oss själva – och alla andra", säger Stephan Green.

I slutet av första kvartalet 2017 kommer de första V90 polisbilarna rulla ut på de svenska vägarna. Det pågår också ett arbete med att introducera bilen i andra länder. Polisen i Norge, Storbritannien och Nederländerna är några av de länder som redan i dag har Volvobilar i sin flotta.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Volvo V90 passar i polisbilsutförande.
471
41