ams-läsarna har spionfotograferat nya Audi A8 – eller kan det vara A6?

Foto: Christian F

Ingen modell bär ett så tungt ansvar för hela märket som toppmodellen. Den ska visa vart hela märket är på väg och vilka funktioner som dyker upp i billigare modeller under de kommande åren. Därför är nästa generation A8, med det interna namnet D5, en viktig lansering för Audi.

Just nu sluttestas nya Audi A8 på svensk väg. Två auto motor & sport-läsare har fångat Audis testkaravan på väg norrut längs E4:an.

Vid en snabb anblick ser det först ut att vara nya Audi A6. Helt säkra kan vi inte vara, men det finns framför allt två anledningar till varför det här förmodligen är nya A8.

• För det första finns det liknande spionbilder från andra sajter på en näst intill identisk bil som uppges vara Audi A8.
• För det andra är designen extremt konventionell, och bjuder inte på några större överraskningar. Förmodligen lär A6 ta ett lite större designsteg än vad A8 gör, på grund av A8-modellens relativt konservativa kundkrets.

Foto: Emilio Katsinas

Om vi utgår från att det är Audi A8 kommer den bjuda på många tekniska nyheter, framför allt när det gäller autonom teknik. Audi A8 kommer kunna köra själv i hastigheter upp till 60 km/h och parkera utan förarens hjälp, vilket är ett stort steg för Audi. Tack vare en ny plattform blir Audi A8 dessutom 200 kilo lättare än föregångaren trots all ny teknik.

Vid lanseringen finns förmodligen både sex- och åttacylindriga bensin- och dieselmotorer, men senare lär det också dyka upp laddhybridversioner.

Foto: Emilio Katsinas

Designen hämtar vissa detaljer från konceptbilen Prologue men någon designrevolution handlar det alltså inte om. A8 är knappast designad för att sticka ut. Det finns tyvärr inga bilder på interiören än, men det ryktas om att Audi A8 ska få en "virtuell instrumentbräda" som visades upp på CES-mässan i år.

Virtual Dashboard bygger på supertunna och böjda oled-pekskärmar som ger ifrån sig en liten vibration när föraren trycker på någon av de digitala knapparna. På så sätt får föraren feedback när "knappen" är tryckt.

Med tanke på hur lite maskering testbilarna har skulle vi inte bli förvånade om Audi A8 visas upp redan på Genèvesalongen i vår.

Stort tack till Christian F och Emilio Katsinas för bilderna!

Foto: Emilio Katsinas

Foto: Emilio Katsinas

 Uppdatering 2/12: Vi har fått en ny spionfilm från Emilio Katsinas som visar bilerna lite tydligare.

Uppdatering 2/12: Vi har fått fler bilder från testkaravanen från ytterligare en läsare, den här gången på vad vi gissar är nya Audi A7 Sportback.

Audi....

Posted by Roger Sälling on Friday, December 2, 2016
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Audi A8 verkar bli snygg.
135
80