Slopad restvärdesgaranti och högre pris – ett slag mot Tesla som tjänstebil?

Tesla höjer priserna på grund av valutaförändringar. Model S börjar nu på 852.400 kronor. Foto: Bigstockphoto

Tesla har länge försökt få in en fot på den svenska tjänstebilsmarknaden. Ett av de viktigaste argumenten har varit restvärdesgarantin, som innebar att Tesla kunde garantera att bilens andrahandsvärde var minst 50 procent av nybilspriset efter tre år.

Eftersom leasingbolag och företag som leasar en förmånsbil vill ha så bra översikt över kostnaderna som möjligt var det ett viktigt argument. Nu väljer Tesla att ta bort restvärdesgarantin, skriver Tesla Club Sweden.

Tesla införde restvärdesgarantin när Model S lanserades i Europa, när det fortfarande var ett relativt nytt bilmärke. Nu har det visat sig att bilarnas andrahandsvärde är högre i verkligheten än restvärdesgarantin och därför tas den bort. 

"Under der senaste året har restvärdesgarantin visat sig vara överflödig", säger Maria Lantz, kommunikationschef på Tesla i Sverige.

Tesla kommer fortsätta med samma upplägg för leasingen som tidigare.

Förutom att ta bort restvärdesgarantin har Tesla också tvingats höja priserna på grund av valutakurserna – billigaste Model S-varianten kostar nu 852.400 kronor – och Tesla tar också bort den fria Supercharger-laddningen. Efter nyår får Teslaköparna tillgång till 400 kWh laddning per år och därefter kostar laddningen pengar. Det bör räcka till ungefär 160 mils körning.

Uppdatering 15/12: Svenska Tesla har gjort ett förtydligande om den här nyheten:

"Tesla kommer fortsätta med samma upplägg för finansiell leasing via DNB som tidigare med ett uppskattat högre restvärde, vilket ger en lägre månadskostnad. De operationella leasing- och fleet management-företagens månadskostnad påverkas inte då de styrs av andra avtal och parametrar. Vid operationell leasing garanteras restvärdet, vilket ger kunden förutsägbara TCO-kalkyler."


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle gärna ha en Tesla som tjänstebil.
123
91