Porsche säger farväl till Audi med ny film

Rivaliteten mellan Porsche och Audi är gammal. De två biltillverkarna har i många år tävlat om att ha de snabbaste prestandamodellerna. ”Mamma” Volkswagen har försökt...
Annons

Rivaliteten mellan Porsche och Audi är gammal. De två biltillverkarna har i många år tävlat om att ha de snabbaste prestandamodellerna. ”Mamma” Volkswagen har försökt att hålla isär de två kombattanterna och gjuta olja på vågorna, vilket dock inte varit lätt.

När Porsche i slutet av 90-talet lämnade kungaklassen i sportvagnsracing öppnades en möjlighet för Audi, som började tävla i WEC 1999. Under 18 år dominerade Audi sportvagnsracingen och vann Le Mans tretton gånger.

Att låta Porsche och Audi tävla i samma klass kan låta tokigt, eftersom det skapar minst en förlorare. Men ändå återvände Porsche till kungaklassen LMP1 under 2014 med sin 919 Hybrid. Det året, 2014, vann Audi på Le Mans men som alla vet var det Porsche som knep segern både 2015 och 2016.

När Porsche återvände till WEC 2014 gjorde Audi en ganska elak ”välkomstfilm”, som ni kan se längst ner på sidan. Porsche svarar nu genom att göra en ”farvälfilm” till Audi efter beskedet att man ska lämna WEC och satsa på Formula E istället. Inte ett öga är torrt…

Slutscenen i filmen är gjord utanför Porsches museum i Zuffenhausen. Inte så svårt att känna igen. Men varför har man med en traktor i båda filmerna, undrar ni kanske. Titta noga på motorkåpan, det är faktiskt en Porsche!

Porsches ingenjörsbyrå konstruerade traktorer redan på 30-talet men det var först 1956 som man började tillverkade dem under eget namn. Traktortillverkningen blev en viktig del av Porsches produktion och fram till mitten av 60-talet tillverkades över 100.000 traktorer. Traktorn som blir omkörd i filmen ser ut att vara en Porsche 329 Super Export från början av 60-talet med trecylindrig, luftkyld dieselmotor på 35 hk.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen