Julveckan är farligast – så minskar du riskerna

Många tycker att julen är årets höjdpunkt men stora förväntningar kan också skapa stress. Inte minst för föräldrar som ska hinna med långa inköpslistor till...
Annons

Många tycker att julen är årets höjdpunkt men stora förväntningar kan också skapa stress. Inte minst för föräldrar som ska hinna med långa inköpslistor till barnen, förbereda julmat och hälsa på tjocka släkten.

Julhelgen innebär bilresor för många och med närmare två miljoner trafikanter på vägarna ökar tyvärr också sannolikheten för olyckor. Under de närmaste dagarna innan jul sker det flest bilolyckor där många skadas och även omkommer. Allra farligaste olyckstyperna är singelolyckor och mötesolyckor.

”Vi ser hur antalet olyckor varierar mellan olika dagar”, säger Karin Bengtsson, statistiker på Transportstyrelsen. ”Julafton och nyårsafton är minst olycksdrabbade medan det sker fler olyckor dagarna före och efter. Eftersom julafton i år ligger på en lördag kan vi förvänta oss att bilresandet koncentreras till den 22 och 23 december, och därför är det viktigt att alla som ska ut och resa tar det lugnt på vägarna.”

Allt pekar mot att 2016 blir ett dystert trafikår med fler dödade och skadade, jämfört med tidigare år. Under årets elva första månader dog det 248 personer, 13 fler än under samma period 2015. Framför allt är det antalet dödade fotgängare som ökat, 38 personer jämfört med 24 året innan.

För att minska risken för en trafikolycka finns det några saker att tänka på. Det mesta är givetvis helt självklart men kan vara värt att repetera och verkligen se till att det blir gjort också. Klicka på länkarna nedan för att hoppa direkt till respektive tips.

Julveckan är farligast – så minskar du riskerna
Ta det lugnt i vintertrafiken, planera för extra körtid, håll avstånden och följ trafiktempot. Var utvilad och stressa inte.

1. Var utvilad och stressa inte

Se till att sova ut ordentligt innan långresan. Var försiktig med glöggen, även en ”liten bakfylla” kan förlänga reaktionstiderna.

Starta i god tid och räkna med att restiden blir längre än normalt, då det är många fler trafikanter ute på vägarna under storhelgerna. Under julhelgen är cirka två miljoner svenskar ute i trafiken.

2. Gör inga farliga omkörningar

Mötesolyckor är de absolut farligaste. Stress kan få bilförare att chansa men med fullastad bil krävs det en längre omkörningssträcka. Hala vägar och snösträng i mitten av vägen ökar också riskerna. En tungt lastad bil, speciellt med för lågt däcktryck, kan bete sig ”slingrigt” och instabilt.

3. Kör bil – gör inget annat

Även om det är långtråkigt bakom ratten måste du inte uppdatera Facebook eller chatta med polarna. Lägg undan mobilen, låt dina medpassagerare hålla koll istället. I 90 km/h färdas du i 25 meter per sekund, att titta på mobilen i två sekunder innebär att du åkt en halv fotbollsplan utan ha koll på trafiken. Mycket dumt.

4. Förbered bilen innan avfärd

Kvällen innan avfärd bör du åka bort till macken, fylla upp tanken och kontrollera däcktrycket. Tänk på att en fullastad bil behöver högre däcktryck. Fyll även på spolarvätska.

Gå ett varv runt bilen och kontrollera att alla glödlampor är hela. Gör rent rutor och strålkastare. Dubbelkolla att varningstriangel finns med, bogserlina och startkablar är inte heller dumt att ha. En mjuk snöborste behövs för att borsta bort snön på bilen. Tänk på att snö på taket kan ge 1.500 kronor i böter, om polisen är på det humöret.

En reflexväst kan rädda livet på dig om du behöver vistas utanför bilen, en stark ficklampa är också bra att ha med sig. Om du skulle köra fast i snön underlättar det med en mindre snöskyffel i bilen. Några påsar med sand eller singel kan göra underverk när det gäller att få fäste på isen, exempelvis i en backe. Att vara väl förberedd sparar mycket tid, ifall något skulle hända.

Julveckan är farligast – så minskar du riskerna
Har det snöat mycket underlättar det med en rejäl snöskyffel. Bra att ha om man kör fast också.

5. Håll avstånd och rätt hastighet

Om det skulle hända något hastigt och oväntat behöver du ha ett tillräckligt långt säkerhetsavstånd till fordonet framför. Tänk på att bromssträckan förlängs vid halt väglag.

Anpassa hastigheten till övrig trafik. Att köra betydligt fortare än andra bilister leder till ständiga omkörningar. Kör du saktare än övrig trafik är det du som tvingar andra att köra om. Håll avståndet och anpassa tempot, då undviker du olyckor.

6. Ha koll på trafikläget

Att använda en navigator med uppdatering i realtid är inte så svårt, då det finns många appar för mobilen som har den funktionen – till exempel Google Maps. I bästa fall kan du i god tid välja en alternativ väg och slippa fastna i köer.

Navigatorhjälp kan också vara skönt att ha när man kör i okända trakter. Du kan även planera din färdväg genom att titta på Trafikverkets webbplats.

7. Var förberedd på stillestånd

Olyckor kan hända och då stannar trafiken. Ibland kan det bli långa stillestånd. Se till att det finns vätska och kanske något ätbart i bilen, speciellt barn kan snabbt få lågt blodsocker.

Se även till att ha varma kläder, bra skor, mössa, vantar och eventuellt en filt ifall det blir kallt i bilen eller man måste vistas ute. Använd reflexväst, reflexband eller vanliga reflexer när det är mörkt. Utgå från att du är ”osynlig” för bilisterna när det är mörkt, var försiktig.

Julveckan är farligast – så minskar du riskerna
Så här får det inte se ut i trafiken. Borsta bort all snö så att sikten blir god, strålkastarna fungerar och sen får det inte blåsa av snö på bakomvarande fordon. Blir du stoppad av polisen med så här mycket snö blir det 1.500 kronor i böter.

8. Ta med mobilladdare

Använder man navigatortjänst i mobilen innebär det ofta att batteriet laddas ur snabbare. Se till att ha 12V-adapter och laddsladd med dig i bilen. Skulle bilresan bli kraftigt försenad riskerar du att få dött batteri i mobilen, utan möjlighet att ringa eller bli uppringd. Meddela alltid förseningar till ditt resmål, då slipper släkt och vänner bli oroliga.

9. Var extra försiktig ”runt nollan”

Många bilister kör med uppfattningen att ju fler minusgrader, desto halare är det. Det är precis tvärtom. Vägarna är som absolut farligast vid nollstrecket. Då bildas en sörja av is och vatten som gör det extremt halt. Håll därför koll på yttertemperaturen.

Stora mängder snö är en visuell varning som gör att många bilförare tar det extra lugnt, vilket är bra. Farligast är det egentligen när det inte finns någon snö och det inte ser halt ut, då har kanske nattkylan gått ner under nollstrecket och fryst vägbanorna till rena isbanan.

10. Kör på bra vinterdäck

Däcken är den enda kontakten bilen har med vägen. Det greppet avgör allt för att bilen ska bromsa, styra och accelerera på ett säkert sätt. Lagliga gränsen för minsta spårdjup för vinterdäck går vid tre millimeter, men man bör byta till nya däck redan när slitaget nått ner till fyra–fem millimeter.

Läs biltidningarnas tester av vinterdäck och välj däck med egenskaper som passar din körning. Många föredrar dubbdäck och de är ofta en trygg kompromiss, ibland klarar man sig också bra med dubbfria vinterdäck. Snåla inte på priset, bra däck är en investering i säkerhet för dig och hela familjen.

Tänk också på att tillverkarna av premiumdäck ofta bygger in egenskaper som lågt rullmotstånd och lång livslängd i sina vinterdäck. Därför kan du inte enbart titta på inköpspriset, utan måste se totalekonomin över hela livslängden – hur långt rullar däcken och hur mycket mindre bränsle drar bilen? ”Budgetdäck” kan i själva verket bli riktigt dyra, även om priset är lågt.

Julveckan är farligast – så minskar du riskerna
Välj bra vinterdäck, byt vid 4–5 millimeters spårdjup och håll framför allt koll på däcktrycket. Bra vinterdäck är helt avgörande för att färdas tryggt när det är kallt och halt.
Julveckan är farligast – så minskar du riskerna
Här har vi ett bildexempel på vad som kan vara bra att ha med sig i bilen: 1) Startkablar. 2) Mössa, man tappar mycket värme från huvudet. 3) Bogserlina, för din egen och andras hjälp. 4) Bilvax, om lacken är ren och slät blir det enklare att hålla rent på vintern utan avfettningsmedel – miljövänligt, alltså. 5) Kupévärmare, inte absolut nödvändigt men skönt på vintern. 6) Reflexväst, ta på den direkt när du vistas utanför bilen. 7) Ficklampa är alltid bra att ha, kontrollera ibland att batterierna är bra. 8) Snöborste, ta bort all snö och inte minst den som ligger på taket – den blåser iväg på andra bilar. 9) Spolarvätska, en extra flaska färdigblandad kan vara bra att ha i reserv om det skulle ta slut. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Julveckan är farligast – så minskar du riskerna
Din bil syns dåligt och framför allt ser du knappt något alls från strålkastarna. Borsta av snön med en borste, men använd inte isskrapan för då kan plastglaset repas.
Annons
Annons
Rulla till toppen