Packa julklappar och bagage säkert i bilen – så minskar du riskerna

Packa julklappar och bagage säkert i bilen – så minskar du riskerna

Jul- och nyårshelgerna ska vara en trevlig period tillsammans med släkt och vänner. Men under bilresan utsätter sig många för stora faror, av ren okunskap, vilket kan förvandla resan till en tragedi. Det gäller att packa bilen rätt, annars kan lösa föremål förvandlas till livsfarliga projektiler.

Redan vid en måttlig hastighet av 50 km/h kan lösa prylar i bilen mångdubbla sin vikt 30–50 gånger vid en krock. En lös laptop i baksätet kan "väga" 350 kilo vid en krock i 90 km/h, vilket naturligtvis utgör en våldsam kraft om den skulle träffa någon. Resväskor, julklappar och annat som man har med sig i bilen kan bli väldigt farliga om de inte säkras ordentligt innan färd.

I en kombi bör man helst inte fälla baksätet utan låta ryggstödet och insynsskyddet utgöra ett hinder för lösa föremål. Resväskor säkras lämpligen med säkerhetsbältena eller placeras på golvet. Ett par enkla spännband kan betyda mycket för att säkra bagaget på ett bra sätt.

Har man tänkt sig att skänka bort en vinflaska gäller det att placera den på ett säkert ställe så att den inte kan röra sig vid en krock. Sylvassa glasskärvor är inget man vill ha i en bilkupé om det skulle hända en trafikolycka.

Om man absolut måste packa saker upp mot innertaket i bilen ska de lätta föremålen ligga överst. Ett lastgaller är förstås en stor fördel, om man har tillgång till ett sådant. Videon från tyska bilistorganisationen ADAC, längre ned på sidan, visar vad som kan hända med lösa föremål vid en krock.

Man kan använda en filt över bagaget och dra spännband på diagonalen över bagaget. Lätta föremål ska vara längst upp. Foto: ADAC.

En lös resväska lägger man lämpligen på golvet, om man är ensam i bilen och det är fyllt i bagageutrymmet. Foto: ADAC.

Hiva inte bara in resväskorna i baksätet, säkra allting och se till att bagaget inte kan börjar röra sig framåt. Foto: ADAC.

Låt säkerhetsbältena säkra resväskorna. Ställ löst bagage på golvet, mot framstolarnas ryggstöd. Foto: ADAC.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tänker alltid på säkerheten när jag packar bilen, använder spännband och säkerhetsbältena.
40
16