Bilvärldens 10 bästa dörrhandtag – håller du med?

Nu blir det nördigt så det räcker och blir över. Men en riktig bilentusiast gillar ju att nörda ner sig i små detaljer som andra dömer ut som helt oviktiga.

Förutom bilens design är dörrhandtaget det som först skapar ett intryck hos någon. Hur känns det? Hur ligger det i handen? Känns det lätt eller tungt? Dörrklangen är något annat (och minst lika viktigt), men här koncentrerar vi oss alltså på just öppningsmekanismen.

Har du fler tips på intressanta eller konstiga dörrhandtag? Skriv i kommentarsfältet!

10. Honda Civic

En utmanare i Golfklassen behöver väl egentligen inte vara så spejsat designad – men det är just därför förra generationen Honda Civic är så speciell. Designteamet hade inte alls behövt ge bilen en "glasfront" mellan strålkastarna eller trekantiga avgasutblås. Men så blev det. Designglädje!

Dörrhandtagen på utsidan ser ut som rymdraketer och genererar därför en hedrande tiondeplats.

9. Mini Cooper (på insidan)

Om Hondan här ovan visar på "framtidsdesign" som tittar framåt är väl Mini raka motsatsen, men det är lika mycket designglädje. Bara på olika sätt! Det inre dörrhandtaget i Mini Cooper är väl kanske inte så praktiskt men det är ganska snyggt och att öppna dörren blir faktiskt lite roligare än med ett slätt tråkhandtag.

8. Fiat Panda

Efter långa överläggningar hamnar första generationen Fiat Panda på åttonde plats. "Det där är väl inte ens ett dörrhandtag?", undrar du. Nej, och det är just det som är så fenomenalt bra! Fiat Panda designades för att vara billig att bygga och billig att köpa. Då behövs inte mer än så här. Ett slags existensminimum i sin enkelhet. Du liksom "knäpper upp" dörren med spaken. 

Den här lösningen kanske till och med är smartare rent aerodynamiskt än ett utanpåliggande handtag – någon som vet?

7. Porsches tyghandtag (på insidan)

Vi går tillbaka till insidan och tittar närmare på tyghandtaget som finns i en del Porschemodeller, bland annat Boxster Spyder från 2010. Egentligen sparar väl den här lösningen inte så många kilo, särskilt inte om köparen ändå går loss i tillvalslistan med navigationssystem och annat, men det bidrar ändå till en slags "lättviktskänsla" som är svårslagen. Bilen känns liksom lättare och det är aldrig fel! Går tygtamparna att få till en Panamera Turbo S...?

6. Range Rover (första generationen)

När första generationen Range Rover började bli till åren fick den fyrkantiga dörrhandtag som öppnades åt sidan, framåt. Det fanns på flera andra bilar också och är väl kanske inte så upphetsande egentligen. Men det var annorlunda och något som knappast kan hittas på dagens bilar.

5. Alfa Romeo 156 (bakdörrarna)

Nu går vi till de bakre dörrhandtagen och spanar in Alfa Romeo 156. Den var på inget sätt först med infällda bakre dörrhandtag men på just 156-modellen ser det ovanligt "rätt" ut. De kanske inte alltid var så användarvänliga – många har nog famlat efter vanliga dörrhandtag när de skulle ta plats i baksätet – men stiligt är det!

4. Aston Martin DB9

Här är en lite annorlunda lösning som kanske inte är helt användarvänlig. Men snygg!

Att kliva in i en Aston Martin DB9 gör du genom att först trycka på ena sidan av dörrhandtaget. Då fälls det ut och dörren kan öppnas. Det ger ett simpelt och cleant intryck när dörrhandtaget är infällt. Synd på nyckelhålet som stör den stilrena designen, bara.

3. TVR Tuscan

Varför göra något enkelt när det kan göras svårt? Det verkar ha varit ungefär så som TVR-ingenjörerna tänkte kring mycket, bland annat dörröppningen i flera modeller. Det görs nämligen elektroniskt med en knapp på undersidan av backspeglarna!

TVR har väl knappast varit kända för att bygga de mest pålitliga bilarna så som tur är finns en säkerhetsfunktion för att dörrarna ska kunna öppnas även när batteriet laddat ur.

2. Lincoln Continental

De där dörrhandtagen kan väl aldrig följa med till produktionsbilen, tänkte vi när Lincoln visade upp konceptbilen Continental. Men så blev det! När Continental började byggas hade den dörrhandtagen inbyggda i sidolisten. Dörrhandtagen rör sig inte fysiskt. Istället öppnas dörrarna mjukt när någon tar tag i handtaget. 

1. Tesla Model S

Dörrhandtag som inte sticker ut när de inte används är inte längre en designerdröm. När du närmar dig din Tesla med nyckeln i fickan fälls dörrhandtagen ut. Handtagen var buggiga i början och en del Teslaägare rapporterade att de ibland inte fälldes ut alls, men det ska vara fixat på garantin. Förutsatt att de fungerar är dörrhandtagen på Model S riktigt läckra. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Små detaljer som dörrhandtag är viktigare än många tror!
192
18