Släpet beter sig olika beroende på hur du lastar

Vikten av att lasta och fördela vikten på släpet rätt kan inte nog poängteras. Och beviset för det ser du i det här smarta testet.
Annons

Släpet beter sig olika beroende på hur du lastar
Det smarta experimentet visar tydligt varför det är viktigt att lasta rätt.

Det här att köra med släpvagn är ingen match eller hur? Man hakar på släpet och kör. Nå, du har säkert kollat hur mycket du får dra, att säkerhetsvajern är på, att elen och lamporna funkar. Men sen är det ju bara att köra?

Nej. Innan du kör en meter ska du kolla så vikten är rätt fördelad på släpet. Det här med viktfördelning är nämligen inget som präktiga hobbyingenjörer har hittat på. Och beviset för det ser du i det här briljanta videoklippet. 

Experimentet kommer från polisen i Ontario och är föredömligt enkelt och effektivt. Den lilla Mustangen (bilen som varje släpvagnsförare med självaktning väljer) drar ett släp med två uppsättningar vikter: en vikt fram och en bak.

När merparten av vikten är koncentrerad framtill är ekipaget stabilt. Inte ens en knuff bak på släpet får bilen eller släpet att reagera nämnvärt.

Men när vikten läggs längre bak generar en liten sidoknuff en kraftfull reaktion. Ekipaget blir nästan omedelbart helt okontrollerbart.

Dessutom är detta sannolikt en mindre reaktion än hur en riktig bil skulle reagera i samma situation, eftersom modellen rullar stadigt på ett transportband med konstant hastighet och bilens framhjul förblir helt rakt. I en verkligheten, när släpet börjar wobbla, kommer föraren sannolikt börja veva hejvilt på ratten och stampa på bromsen. Ingen lyckad kombination. 

Så ta lärdom från den här skojiga leksaksdemonstrationen och tänk på hur du lastar.  

Annons
Annons
Rulla till toppen