Kia Stinger – ny femdörrars coupé och snabbaste någonsin med V6 Turbo

Kia Stinger – ny femdörrars coupé och snabbaste någonsin med V6 Turbo

Det har länge ryktats om en sportig, tvådörrars coupémodell från Kia. Nu är den här – men den har fem dörrar! Nya Kia Stinger vänder upp och ner på allt.

Att premiumtyskarna ska få härja fritt i all evighet är förstås ingen självklarhet. Japanska Lexus och Sveriges stolthet Volvo är två av flera exempel. Men även Kia/Hyundai vill utmana och det gör man med lyxbilsmärket Genesis samt sportiga modeller från Kia.

På Detroitsalongen i USA just nu premiärvisas nya Kia Stinger GT. Inte den tvådörrarscoupé som alla väntat utan en femdörrars coupé. Motoralternativen blir två och med dubbelturbo-V6 på 3,3 liter blir nya Stinger den snabbaste Kia någonsin. Toppeffekten anges till 370 hk och 510 Nm, tillräckligt för 0–100 km/h på 5,1 sekund. Enligt Kia är toppfarten 269 km/h. V6-alternativet har bland annat Brembo-bromsar med dimensionen 350 mm fram och 340 mm bak.

Det andra motoralternativet är en 2,0-liters turbofyra på 255 hk och 353 Nm. Bilen får alla trafiksäkerhetssystem som man kan vänta sig. Kia Stinger GT blir mycket välutrustad som standard. I Europa kan vi även förvänta oss ett tredje alternativ i form av en dieselversion av Stinger GT.

Kia siktar in sig på att konkurrera med exempelvis de sportigare versionerna av BMW:s 3-serie och Audi A4/S4. Men storleksmässigt hamnar Kia Stinger GT mellan 3-serie och 5-serie med en längd på 483 centimeter. Axelavståndet är 2.906 millimter och bredden 1.869 millimeter. Höjden är endast 140 centimeter på Stinger GT.

Den tekniska plattformen på Stinger GT baserar sig till stor del på komponenter från Hyundai Genesis. Fram sitter MacPherson-ben och bak hittar vi en multilänkbakaxel. För första gången ska Kia erbjuda "körprofiler" med elektroniskt styrda stötdämpare och möjlighet att även påverka styrning, växling och trottelrespons efter förarens önskemål. Bakhjulsdrift är standard, med 4WD som tillval. Åttastegad automatlåda är också standard.

Några svenska priser på femdörrars coupén Stinger GT från Kia finns inte i nuläget. Lanseringen i Sverige ska inledas i höst, 2017, och då får vi se vad priserna blir.

 

Vem hade väntat det här från Kia?

Inte en tvådörrarscoupé, som alla väntat, utan något helt annat. Kia utmanar premiumtyskarna. Kan det fungera?

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Den här bilen skulle jag mycket väl kunna tänka mig att köpa. Tummen upp för Stinger!
1244
144