Volkswagenchef gripen av FBI – misstänkt för konspiration

Det är nu mer än ett år sedan "dieselgate" briserade, men skandalen lever vidare. Nu rapporteras att den amerikanska Volkswagenchefen Oscar Schmidt är gripen av FBI. Han anklagas för att ha konspirerat mot USA:s myndigheter.

VW-chefen Oscar Schmidt greps på lördagen av FBI. Bild: Broward Sheriffs Office

Oscar Schmidt anklagas för att medvetet ha försökat lura amerikanska tillsynsmyndigheterna genom att försvåra för dessa att hitta Volkswagens fuskprogramvara, skriver Autocar. Schmidt påstås ha förklarat brister i testresultat som tekniska fel, istället för att erkänna att de orsakades av fusk.

Tyskfödde Schmidt framträdde inför parlamentet i Storbritannien i september 2014, strax efter att resultatet från en studie i West Virginia University påvisat problem med VW:s dieslemotorer. Volkswagen erkände att de överträtt utsläppslagarna i USA men Schmidt var en av de högsta VW-cheferna som poängterade att agerandet inte var tekniskt olagligt i Europa.

Den förre VW-chefen greps på lördagen och beräknas framträda inför en amerikansk domstol på måndag. Varken FBI eller Schmidt har kommenterat gripandet. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt rätt att de ansvariga VW-cheferna straffas.
139
14