Den här bilstolen får alla andra att verka uråldriga

Usla vägar med många potthål borde förstås åtgärdas, men så blir det tyvärr inte alltid. Vilken tur då att det hänt en hel del med...
Annons

Usla vägar med många potthål borde förstås åtgärdas, men så blir det tyvärr inte alltid. Vilken tur då att det hänt en hel del med fjädringskomforten de senaste åren i bilbranschen. Vi har till exempel sett Mercedes system i S-klass som filmar vägen framför bilen och anpassar fjädringen. Det systemet lär dyka upp i fler modeller framöver.

Här kommer ytterligare en nyhet som alla potthålströtta bilister lär gilla. Amerikanska Bose, som bland annat utvecklar högtalare och aktiv ljudisolering, visar upp en bilstol med aktiv fjädring som ska ge bättre komfort på dåliga väga och minska risken för ryggskador.

Stolarna har en inbyggd dator som känner av ojämnheter i vägen och kompenserar för dem mekaniskt på några millisekunder. Enligt Bose ska det vara fullt möjligt att jobba med exempelvis en surfplatta i baksätet med de nya stolarna trots att vägen är riktigt rutten.

Fjädrade stolar finns redan nu i exempelvis lastbilar men kan alltså dyka upp även i bilar. Nackdelen är, förutom kostnaden, att stolarna lägger på uppemot 45 kilo i en fyrsitsig bil, och det är något som de flesta biltillverkare inte har råd med i jakten på kilo för att sänka förbrukningen.

Stolarna kräver också energi, men inte så mycket, och enligt ingenjörerna på Bose skulle energin från fjädringsrörelserna eventuellt kunna användas för att driva stolens system.

Den här bilstolen får alla andra att verka uråldriga
Den här bilstolen får alla andra att verka uråldriga
Den här bilstolen får alla andra att verka uråldriga
Annons
Annons
Rulla till toppen