FM-bandet stängs ned – mot norrmännens vilja

Norge har tagit beslut om att stänga av FM-bandet och ersätta det med digitalradio. Nu börjar bytet, när FM-bandet börjar stängas av helt i de...
Annons

FM-bandet stängs ned – mot norrmännens vilja

Norge har tagit beslut om att stänga av FM-bandet och ersätta det med digitalradio. Nu börjar bytet, när FM-bandet börjar stängas av helt i de nordligaste delarna av landet. Norrmännen blir därmed först i Europa att gå över.

Digitalradio har fått hård kritik för att utbyggnaden är för dyr och vissa anser att den är helt onödig. Det utlovas fler kanaler, men ju högre ljudkvaliteten blir i digitalradionätet, desto färre nya kanaler får plats. I Norge har digitalradio relativt bra täckning, men inte i vissa tunnlar, än så länge.

Då är problemet snarare att alla måste byta ut sina radioapparater om de inte har stöd för digitalradio. Alla nya bilar har inte digitalradio som standard och då krävs en adapter eller en extra pryl som kan ta emot signalerna. Över en miljon norska bilar saknar mottagare för digitalradio, skriver VG.

Men alla är inte positivt inställda till övergången. Hela 66 procent av norrmännen vill inte byta från FM till digitalradio enligt Dagbladets opinionsundersökning.

Annons
Annons
Rulla till toppen