Läcka: Nu vet vi allt om Audis nya RS-värstingar

Ungefär så här tror vår illustratör att nya Audi RS 5 Coupé ser ut. Illustration: Schulte Design. Det var under en handlarkonferens i Norge som...
Annons

Läcka: Nu vet vi allt om Audis nya RS-värstingar
Ungefär så här tror vår illustratör att nya Audi RS 5 Coupé ser ut. Illustration: Schulte Design.

Det var under en handlarkonferens i Norge som Audi berättade om sina kommande RS-modeller. Med början på Genèvesalongen i mars ska RS 5 Coupé presenteras och den följs i höst av RS 4 Avant. Eftersläntraren och nykomlingen RS 5 Sportback lanseras under 2018.

Redan förra hösten blev det känt att Audi och Porsche ska dela mer teknik i framtiden och ett första exempel på det är V6-motorn som ska användas av RS 5 Coupé, RS 5 Sportback och RS 4 Avant. V6:an på 2,9 liter debuterade i nya generationen Porsche Panamera 4S och den dyker snart upp i de nya RS-modellerna från Audi. Den här motorn ska inte förväxlas med Audis egen 3,0-liters V6:a med singelturbo som sitter i S-modellerna (ger 354 hk).

I Porsche Panamera 4S ger V6:an 440 hk vid 5.650 rpm, samt toppar 550 Nm vid 1.750–5.500 rpm. Vi hade hoppats på runt 500 hk i Audis RS-modeller men det blir en rätt måttlig effektökning, på konferensen berättade Audis representanter att V6-motorn ger 450 hk och 600 Nm. Därmed placerar sig Audi lite högre än hos BMW M3/M4 som har 431 hk och 550 Nm i sin raka turbosexa.

Porsches nya V6-motor har ”vända topplock”, en idé som debuterade hos BMW:s V8-motor men sedan dess har dykt upp på allt fler motorer. Det innebär att avgasportarna inte går ut utsidan av motorn, utan istället vänds till ovansidan – i mitten, så att säga. Turboaggregaten ligger därför ovanför motorn, i mitten mellan topplocken. Insuget till motorn är placerat längst ut, på sidorna. Det ger en kompakt motor, men även mycket värme på ovansidan som måste bemästras.

Motorblocket i V6:an är helt i aluminium, utan cylinderfoder. Istället är cylinderväggarna plasmasprutade med gjutjärn i ett tunt skikt, vilket sänker friktionen. Även kolvarna har fått ett tunt lager av metallegering som ska sänka friktionen ytterligare. Enligt Porsche sänker dessa åtgärder bränsleförbrukningen och oljeförbrukningen sjunker med hela 50 procent.

Historiskt kan man se det som att de nya RS-modellerna anknyter till den första Audi RS 4 Avant från 1999–2001 (B5), som hade en 2,7-liters V6 på 381 hk. Någon RS 4 gjordes inte på B6-karossen men sen återvände modellen med B7-plattformen, fast då med V8:a sugmotor.

Illustrationerna ovan och nedan är gjorda av vår illustratör Schulte Design, som vanligtvis är mycket välinformerad av vad som händer inom tysk bilindustri. Och allt för mycket gissningslek är det inte, vi vet hur nya generationen A5/S5 ser ut och kan dra designidéer från senaste Audi RS Q3 och Audi RS 3.

Produktionsstart för RS 5 Coupé sker i juni (2017) och RS 4 Avant ska börja byggas i december. Något datum för RS 5 Sportback gavs inte, men det blir alltså under 2018.

Någon prisnivå angavs inte men Audi S5 Coupé har ett baspris på 633.000 kronor och vi kan förvänta oss att nya Audi RS 5 Coupé hamnar en bra bit över.

 

Källa: Motor1.com

 

Läcka: Nu vet vi allt om Audis nya RS-värstingar
Vår illustratör är vanligtvis väldigt väl informerad och så här tror han att nya Audi RS 5 Coupé ser ut. Illustration: Schulte Design.
Läcka: Nu vet vi allt om Audis nya RS-värstingar
Så här ser den nya V6-motorn på 2,9 liter ut i Porsches version. I allt väsentligt samma som nya 4,0 liters V8, fast med två cylindrar mindre. Men V6:an har ingen cylinderdeaktivering.
Annons
Annons
Rulla till toppen