Bilcheferna övertygade: Vätgasbilar kommer köra om elbilar – och de litar inte på Tesla

Elbilar i någon form är förmodligen framtiden – det är de flesta av bilcheferna som deltog i KPMG:s årliga enkät om framtidens bilindustri överens om. Men många av dem tror att vätgasbilar på sikt kommer köra om batterielbilarna.

953 personer deltog totalt i studien, varav drygt hälften var chefer inom bilindustrin. Sju av cheferna kom från svenska företag.

Resultatet är spännande läsning för alla som är optimistiskt inställda till elbilar, men samtidigt är resultatet kanske inte så positivt som vissa hade hoppats.

Bilcheferna verkar älska bränslecellsbilar

• Sex av tio bilchefer är helt eller delvis övertygade om att elbilar aldrig kommer slå igenom på grund av problem med infrastrukturen – alltså för få laddplatser och för långa laddtider.

• Åtta av tio bilchefer är istället helt eller delvis övertygade om att bränslecellsbilar blir elbilarnas genombrott. Bara en procent av de som svarat håller inte alls med om det.

• Just nu är batterielbilar den hetaste trenden i bilvärlden. För bara två år sedan var batterielbilar på plats nio. I år hamnar uppkoppling och digitalisering på plats två och bränslecellsbilar på plats tre.

Knackig framtid för dieselmotorerna

• Dieselmotorer verkar inte precis vara någon framtidsbransch, om vi får tro bilcheferna. I och för sig tror tre fjärdedelar av cheferna att förbränningsmotorer (både bensin och diesel) kommer fortsätta vara tekniskt relevanta under lång tid framöver. Men samtidigt säger varannan bilchef att dieseln i princip är död. Många anser inte längre att den är socialt acceptabel.

"Förbättringar när det gäller kostnad och räckvidd för elbilar, tillsammans med ökad oro för utsläppen av både koldioxid och kväveoxider från dieselmotorer, innebär att nästan hela bilindustrin tror att den stora omställningen till elbilar kommer ske under nästa decennium", säger John Leech, chef för bilindustrisektionen på KPMG.

BMW målas upp som vinnare – cheferna litar inte på Tesla

• När det gäller elbilar och autonom bilkörning tycker bilcheferna att BMW ligger allra längst fram, även om BMW har backat en del när det gäller elbilar sedan förra året. Det kan bero på förra årets osäkerhet kring nya i-modeller. Tesla har förbättrat sin position sedan 2016 och hamnar på andra plats både när det gäller elbilar och autonom körning.

• När bilcheferna sitter i en självkörande bil skulle 49 procent av dem lita på tekniken i en bil från en "premiumtillverkare", som BMW eller Mercedes. 37 procent skulle lita på en volymtillverkare men bara 14 procent skulle lita på en uppstickare som Tesla.

• BMW anses också vara i allra bäst position att öka sin marknadsandel. Därefter kommer Hyundai och Toyota. Tesla finns på sjunde plats.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att elbilar med batterier kommer bli viktigare än bränslecellsbilar i framtiden.
250
676