Polisen: "De kör i 110 km/h förbi olycksplatserna"

Kör inte ihjäl dig – eller oss, lyder polisens vädjan till allmänheten. "En del omdömeslösa förare susar förbi i 110 km/h eller över", skriver polisen på sin Facebooksida.

Polisens vädjan: "Kör inte ihjäl dig – eller oss!" Bild: Polisens Facebooksida

Efter flera dödsfall bland räddningspersonal stängs allt oftare samtliga körbanor av vid trafikolyckor. Något formellt beslut om att stänga av alla filer finns dock inte. 

I ett uppmärksammat inlägg på Facebook går Polisen i nordvästra Skåne ut med en vädjan om att sänka farten vid trafikolyckor: "Kör inte ihjäl dig  – och oss!"

"De susar förbi olycksplatserna i minst 110 km/h eller över. I enstaka fall har det varit rena mirakel att inte ytterligare olyckor inträffat vid platsen", skriver polisen på sin Facebooksida

Varken radiobilar, räddningstjänstfordon eller blåljus får de mest omdömeslösa förarna att sänka farten.

"Inte ens när vi lägger ut röda varningsbloss för att markera avspärrad eller avsmalnad väg verkar det hjälpa. Både vi och räddningstjänstens personal får krypa längs bilarna för att kunna hjälpa till. Det är faktiskt helt sanslöst", säger en polis i yttre tjänst.

På grund av bristande respekt ställs ibland polisfordon över vägbanan så att personal kan arbeta under säkra förhållanden. I bland stängs vägen av helt, vilket får långa köer som följd, konstaterar polisen.

"Polis, räddningstjänst och ambulans är på olyckor för att hjälpa till och ställa till rätta. Nästa gång kan det vara du som trafikant som behöver hjälp av oss. Respektera personalen på plats, SÄNK hastigheten och följ de instruktioner som finns i området. Tack på förhand!"

Många har kommenterat inlägget:

"Det är tragiskt att ni ens behöver informera om sådant! Det borde ju vara en självklarhet för samtliga bilister. Sanslöst!"

"Vid de tillfällen då det är möjligt...ställ en patrull efter olyckan och låt den plocka så många nötter som möjligt."

"Kan det vara en hjälp med övervakningskamera på taket på bilar och straffa i efterhand. Blir ju samma effekt som fartkameror då."

Läs fler kommentarer här

Vad tycker du? Kommentera gärna nedan.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Spärra av alla vägbanor vid en trafikolycka.
152
84